Залогът на изборите в Турция не може да е по-висок,

...
Залогът на изборите в Турция не може да е по-висок,
Коментари Харесай

Турците продадоха лири за $4 милиарда, наплашени от предстоящите избори

Залогът на изборите в Турция не може да е по-висок, в случай че съдим по държанието на локалните вложители, написа Bloomberg.

Домакинствата и бизнеса са купили нови $4 милиарда задгранична валута единствено за една седмица - най-високото равнище от 2012 година. Двигател на процеса е инфлацията, която изяжда цената на лирата и терзанията, че държавното управление ще продължи да преследва политики, които да движат още растежа на стопанската система, вместо да успокои цените след локалните избори на 31 март.

Икономиката на Турция е в най-дълбоката криза от международната финансова рецесия и има риск, че управляващите ще съживят метода си " напредък непременно ", който бе занимателен поради обезценката на лирата през предходната година. Засега централната банка не е индикирала, че ще промени метода си и няма да понижи лихвите.

Притесненията на турците и желанието им да купят долари, евро и друга задгранична валута се подхранват от знаците, че държавното управление желае да банките да усилят кредитирането, което смъква лихвите по депозитите до равнища, които едвам покриват инфлацията.

Депозитите в долари през днешния ден са към 50% от общите и са на най-високото си равнище от най-малко 2006 година насам. " Освен в случай че централната банка не скъса с предишното и не смъкна инфлацията до устойчиви равнища, доларизацията на депозитите ще продължи ", счита Джейсън Туви, старши икономист в Capital Economics. Към момента общата им стойност е $176 милиарда.
 Турците всеобщо разпродават лири
Турците всеобщо разпродават лири

Жителите на южната ни съседка нямат доверие във валутата си. Депозитите в долари и евро са на рекордно високо ниво
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР