Заличихте машинния протокол и качването на информацията от флашките на

...
Заличихте машинния протокол и качването на информацията от флашките на
Коментари Харесай

Депутатите пак се скараха, този път заради паметта при машините за вота

Заличихте машинния протокол и качването на информацията от флашките на машините в районната изборна комисия (РИК) в наличието на членовете на секционната изборна комисия (СИК), съобщи от парламентарната естрада Надежда Йорданова от " Демократична България " (ДБ). Поводът е анулация при второто четене на промени в Изборния кодекс на действителен до момента член. В момента членовете на СИК наблюдават прехвърлянето на данните от записващото техническо устройство от машинното гласоподаване в изчислителния пункт на РИК. А данните от записващото техническо устройство се сверяват с тези от протокола от машинното гласоподаване, който е неразделна част от протокола на СИК. Мнозинството одобри отсега нататък наредбата да бъде анулирана, на което реагираха остро от " Продължаваме Промяната " и Демократична България.

Йорданова попита по какъв начин тогава информацията от паметта ще стигне до осведомителните системи на РИК и отговори, че просто няма да се появи. " Това, което ще виждаме, са единствено протоколите от ръчното броене, по какъв начин ще сверим дали това е правилно или не е правилно ", добави тя. За следващ път махнахте една контрола за почтен избор. Срам, заключи Йорданова.

По думите на Владимир Табутов (ПП ) имаме машини, които могат да записват, могат да улеснят процеса по валидиране на всички гласове, а болшинството в залата взема решение, че няма да бъде употребен този инструмент. 

Според ръководителя на парламентарната група на " Продължаваме Промяната " Андрей Гюров това, което се случва в пленарната зала, е фасадна народна власт . Къде отива паметта, какво се случва с тези данни, какво пречи те да бъдат съхранени и показани на българските жители, попита той. По думите му това е образец за ръководството, което ни чака - на една скована тук коалиция, модел на ръководство посредством неистина, операции, диктат на болшинството. 

" Вие вярвате на машините, тъй като не вярвате на хората. Ние имаме вяра на хората ", отговори му ръководителят на правната комисия Радомир Чолаков (ГЕРБ-СДС). Не считаме, че членовете на СИК са необразовани хора. Шансът за разговор, за реализиране на консенсус, в това число и по Изборния кодекс, е да има държавно управление, акцентира той. Нужно е успокоение, с цел да се опитаме да съставим държавно управление, уточни Чолаков.

Председателят или заместник-председателят, секретарят и член на секционната изборна комисия, препоръчани от разнообразни партии и обединения, предават на районната изборна комисия екземплярите от протокола, предопределени за РИК и за Централната изборна комисия и записващото техническо устройство от машинното гласоподаване, записа Народното събрание.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР