Залезът на Бойко Борисов е видим чак в Брюксел -

...
Залезът на Бойко Борисов е видим чак в Брюксел -
Коментари Харесай

Франк Щир, списание "Цицеро": Залезът на Бойко Борисов е видим чак в Брюксел

" Залезът на Бойко Борисов е забележим чак в Брюксел " - под това заглавие известният немски публицист Франк Щир проучва обстановката в България и ръководството на Бойко Борисов.

Статията му в политическото списание " Цицеро " напомня, че някогашният телохранител на Тодор Живков е пристигнал преди време на власт с обещанието да трансформира в собствен приоритет битката против корупцията и проведената престъпност.

" След офанзивата на Борисов против проведената престъпност, Европейският съд по правата на индивида в Страсбург издаде голям брой присъди против България, а съответните парични компенсации излязоха много скъпо на българския поданик ", разяснява немският публицист.

Докладът на Европейска комисия и реакцията на ГЕРБ

Франк Щир отделя особено внимание на метода, по който министър председателят реагира на последния отчет на Европейски Съюз за върховенството на закона в България. Журналистът показва, че всекидневно отчетите на Европейска комисия за България са писани на " пухено мек изкусен език ", а съставителите им той саркастично назовава " майстори на уравновесения изказ ". Пример за това била и частта, отдадена на България в най-новия отчет от Брюксел. И този път Брюксел съумя да види прочут прогрес в правосъдната промяна в България, написа " Дойче веле ".

" На отчета от Брюксел партията на Борисов - ГЕРБ - реагира със личен, прекомерно чудноват прочит ", не крие учудването си и журналистът Кристиян Лимперт. В репортаж за немската социална телевизия АРД, озаглавен " Попътен вятър за стачкуващите в България ", се споделя, че от ГЕРБ са изтълкували отчета като удостоверение за сполучливо съдействие с Еврокомисията и утвърждение за досегашната битка против корупцията.

" Тъкмо по тази причина и в този момент на Бойко Борисов не му беше по никакъв начин мъчно да обещае, че ще извърши всички рекомендации от Брюксел. Но този път неговата обстановка е радикално друга ", разяснява по същата тематика и Франк Щир. Той изброява и множеството кавги към премиера - като изтеклите записи на подслушани телефонни диалози, фотосите от спалнята на Борисов с чекмеджето, цялостно с банкноти от по 500 евро - " които провокираха огромен отзив в интернационалните медии, без обаче да бъдат разследвани от българската основна прокуратура ", прецизира немският публицист.

" Борисов показва безчувственост и се пробва да печели време ", четем в репортажа на немската общественоправна телевизия АРД. " Той отхвърля журналистически претенции за изявленията, а в своите включвания онлайн във Facebook се показва като угрижен татко на народа, ръководи самичък своя джип, слиза на разнообразни места и приема поздравите на възторжената навалица, разпитвайки за здравето на хората. "

Вече даже и евродепутатите от задните банки научиха за свадите

Проблемите на България обаче към този момент намират необятен отзив в интернационалния щемпел. Поради нестихващите протестни демонстрации Европа и светът научиха за голям брой корупционни кавги, които пораждат съществени подозрения дали държавното управление на Борисов зачита върховенството на закона, написа Франк Щир. " Даже депутатите от задните банки в Екологичен потенциал в това време схванаха, че български държавни чиновници в министерството на превоза са въртели със размах търговия с шофьорски книжки, че политици могат да си купуват първокласни жилища на смешно ниски цени, както и че " Осемте джуджета " не е заглавие на приказка, а фрапантен трилър за изнудване ", показва още немският публицист в публикацията си за " Цицеро ".

Изводът, който Щир прави, гласи: " Между приказките на Борисов , че се придържа към върховенството на закона, и действителната обстановка в тази балканска страна зее бездна, която просто няма по какъв начин да не бъде видяна. Колко дълбока е тя очевидно ще се опитат да измерят на съвещанието на Европейския парламент на 5 октомври, както и през ноември, когато Европейският съвет ще се занимава с тази неприятна тематика. ".
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР