Залесяване на над 153 хектара предвиждат от Южноцентрално държавно предприятие

...
Залесяване на над 153 хектара предвиждат от Южноцентрално държавно предприятие
Коментари Харесай

ЮЦДП – Смолян планира залесяване на 278 хиляди дървета

Залесяване на над 153 хектара плануват от Южноцентрално държавно дружество в Смолян през актуалната година, осведомят от горското стопанство. Най-голямата повърхност, планувана за младите насаждения от тополови култури ще е по поречието на река Марица, в региона на Пазарджик, Пловдив, Асеновград и Първомай, прецизира инж. Емил Комитов от горското дружество. Целта е да се укрепи речното корито и да се понижат процесите на ерозия.

Ще бъдат залесени и иглолисти култури в региона на Златоград, където преди време пострадаха стотици декари гори от снеголом, както и в землищата на община Доспат, добави инж. Здравко Бакалов – шеф на Южноцентрално държавно предприятия.

Това ще бъде осъществено по план, който е част от самодейността за осъществяване на залесяване на 3 милиарда нови дървета до края на 2030 година в целия Европейски съюз, добавя инж. Комитов.

„ Нашият принос в това начинание ще бъде в границите на 278 хиляди залесени дървета “.

Предвидените средствата са над 6 470 000 лева, като близо 5 500 000 лева са предоставени от европейски фондове.

Преди да започва залесяването, ще стартира подготовка на площите. Ще бъдат посадени и отгледани фиданки в другите разсадници, като някои от тях ще бъдат и ремонтирани. Ще бъде закупена нова техника и съоръжение. Засаждането на новите дървета би трябвало да се реализира до края на актуалната година.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР