Залавянето на избягалия затворник е сред водещите теми в неделните

...
Залавянето на избягалия затворник е сред водещите теми в неделните
Коментари Харесай

Заловиха беглеца, 50% от работещите на Албена“ са чужденци, Македония строи магистрала към границата ни…

Залавянето на избягалия пандизчия е измежду водещите тематики в неделните вестници.

" Избягалият пандизчия Борис Иванов е арестуван от полиция покрай ловешко село, съобщи БНР. По информация на националното радио Иванов се е опитал да вземе стара жена за пленник, само че след намесата на отряда на баретите дамата е била освободена, а пандизчията арестуван. В издирването на мъжа участваха екипи на жандармерията, полицията и Специализирания отряд за битка с тероризма. Операцията стартира след показания от страна на човек, живеещ в региона, че е видял избягалия пандизчия да се придвижва по жп релсите. Издирването на Борис Иванов на североизток от Ловеч стартира още нощес след сигнал, че той е бил видян сред селата Александрово и Дренов. Бил е видян и в самото Александрово и в село Дойренци. Сигналът е подала жителка на село Александрово: " Лаеха кучетата, излязохме и оня човек, дето по тв приемника сме го видели, същият човек беше. Снощи в един и половина. Веднага се обадиха на полицията и доста служители на реда имаше, доста, доста. Насам потегли, но не можахме повече, ние от боязън не сме излезли към този момент вънка. Самичък беше. Нямаше нищо на ръцете му или пък да е почукал да желае самун или водичка, щяхме да му дадем. Какво да вършим? Ние сме страхливи ", описа пред БНР дамата. Иванов избяга в четвъртък сутринта малко след 10 часа от работен обект край Ловеч - млекопреработвателна компания, където е работил дружно с други пандизчии. Те са го подгонили след бягството му, само че не са съумели да го задържат. Мъжът е бил на този обект от няколко дни, откакто е бил изместен от затворническото общежитие.

Борис Иванов изтърпява 13-годишна присъда за няколко закононарушения. " - в. " Сега ".

" Един рецидивист е хванат, хората да бъдат спокойни. Така работи системата, по този начин ще работим и отсега нататък по отношение на всички, които нарушават разпоредбите. " Това съобщи основният секретар на Министерство на вътрешните работи Младен Маринов на брифинг през днешния ден, часове, откакто полицията откри и арестува избягалия от Ловешкия затвор. " Само за два дни, към 52 часа ни бяха нужни за издирването, уточни Маринов ", представен от пресцентъра на Министерство на вътрешните работи. Той благодари на участвалите в интервенцията повече от 200 служители на реда и жандармеристи. " - в. " Дневник ".

" Целта на брифинга е да осведомяваме хората, че един рецидивист е хванат и да бъдат спокойни. Така работи системата, по този начин ще работим и отсега нататък по отношение на всички, които нарушават разпоредбите. Благодаря на всички, които участваха в интервенцията - чиновници на полицията, жандармерията, СОБТ, работили по предписание на професионалното управление и приложили начини, които доведоха до резултат. Бяхме подложени на критика, че използвахме доста сили, само че те бяха нужни. Важно е за подчертая, че рецензиите, които чувахме демотивират състава, чиновниците са пресирани и под непотребен напън, когато работят старателно. На процедура, подхванати и осъществени са всички нужни дейности, които не всеки път може да бъдат оповестявани и обяснявани, само че се правят. Нека има рецензии, само че по-внимателни, с цел да могат експертите да работят умерено, съобщи министър Радев. Операцията по издирването е в ход от момента на бягството. Вчера получихме по-конкретен сигнал, който конкретизира мястото, където е видян рецидивистът. Незабавно насочихме сили натам и бе проведена огромна интервенция с целия запас на ОДМВР, СОБТ, Дирекция " Жандармерия " -ГД " Национална полиция ". Проверени бяха доста места, в избран миг служебните кучета попаднаха на диря и сътрудниците работиха цяла нощ. Сутринта получихме сигнал на тел. 112 от гражданин на Летница, че беглецът е видян в необитаема къща в града. Към мястото са ориентирани повече сили и казусът се е развил динамично - беглецът е осъществил похищение на стара жена в опит да се застрахова против дейностите на чиновниците на Министерство на вътрешните работи, употребявано е огнестрелно оръжие за респектирането му и я е оставил. Продължил е бягството си и след бързи дейности на СОБТ, е арестуван. Няма потърпевши. В резултат на дейностите на жандармеристите, е предотвратено отвличането на дамата и възможна заложническа рецесия. В момента, в който е осъзнал, че е разпознат, беглецът под паника обмислил тактики за избавяне - вижда дамата, която живее в края на обитаемото място, само че тя съумява да даде знак с жестове на районния контрольор, че е застрашена и той е реагирал доста съответно. Опитал още веднъж да избяга и след бързи тактически дейности на СОБТ, беглецът е арестуван. СОБТ не се употребява единствено за неутрализиране и в тази ситуация работата им способства търсеният да не извърши друго закононарушение. Предстои разбор на съответните му дейности, само че на първичен стадий, преценяме, че не е имал прелиминарен повсеместен проект. Колегите си свършиха работата професионално, съобщи основният секретар на Министерство на вътрешните работи основен комисар Младен Маринов... " - в. " Труд ".

" Поздравявам всички чиновници в системата на Министерство на вътрешните работи, които участваха в издирването на избягалия пандизчия. Професионалната им работа съумя да върне в пандиза беглеца и да предотврати вероятно негово последващо закононарушение, написа Цветан Цветанов в персоналния си профил във фейсбук. Благодаря и на всички жители за подадените сигнали и дейното подпомагане на органите на реда по време на издирването. Това за следващ път потвърди, че когато страната и жителите работят дружно резултатите постоянно идват, приключи поста си Цветанов. " - в. " 24 часа ".

Туристическият сезон също е измежду настоящите тематики.

" Изискванията за 50% свободна и 50% платена зона на плаж Перла са спазени. Платените плажни такъми на линията са съгласно утвърдената скица от Министерството на туризма. Това сподели министър Николина Ангелкова при инспекция на място на плажа, в която взе участие и кметът на Приморско Димитър Германов, заяви пресцентърът на министерството. Тя посочи, че съгласно специалистите от контролното звено на министерството, нарушавания няма, само че в допълнение ще бъде предоставен и геодезически мониторинг, с цел да се подсигурява, че площите с платени плажни такъми и свободна зона са съгласно условията. Ако бъдат открити нарушавания, ще бъде наложена санкция в размер на 5% от концесионната цена по контракт, а при наново нарушаване ще бъде изпратено предизвестие за преустановяване на концесията. Това е втора инспекция на линията през този сезон. " При първата липсваха табели и медицински пунктове, които в този момент са на разположение ", сподели Ангелкова. Обясни, че тази година били разменени местата на свободната и платената зона и може би оттова идвали недоразуменията. " За плаж Приморско-централен сме поискали от кмета да издаде заповеди за унищожаване на преместваемите обекти, които сега са на линията ", съобщи министърът. По думите й не е редно на плажа да има търговски обекти и платени плажни такъми, а в случай че се стигне до унищожаване, ще бъдат съборени 4 обекта. Ангелкова осведоми още, че има завършила процедура за концесиониране на плажа, като сега тече период за обжалване. " Очаква се до 2 седмици да има подписан контракт, само че в случай че вероятно обжалване забави сключването му, плажът ще бъде отдаде чартърен. Успоредно с това линията е оповестена за неохраняема, по този начин водното избавяне за момента ще бъде обезпечено от регионалната администрация на Приморско, а почистването от кмета ", изясни тя. За сигнали за изливащи се на плаж Кабакум нечисти води Ангелкова осведоми, че са сезирани контролните органи и ще бъде направена взаимна инспекция. " Очакваме тя да бъде осъществена най-късно до понеделник, с което ще се откри дали има замърсяване ", сподели тя. " - в. " Дневник ".

" 50 % от обслужващия личен състав на " Албена " АД са чужденци - от Украйна и Бесарабия, главно. На 1 юли идват 50 виетнамци. Те работят със възнаграждение, равно с българите, другояче трябваше да затворим една трета от курорта " - сподели изпълнителният шеф Красимир Станев. Чужденците работят в ресторанта, в кухнята, в комерсиалната зала, като камериерки, общи служащи, озеленители. Според Станев, през идващите години най-малко 50 % от личния състав на " Албена ", който е от 2500 души, ще бъдат чужденци. " Предвиждаме специфични визити за търсене на служащи в други страни - Филипини, Азия, Турция " - добави той. " Очаквам спокоен, прекрасен сезон. Заетостите са по-добри от м.г. Вече от няколко години се постановиха немските туристи като най-многобройната група, по-късно идва Скандинавия. Има доста туристи от Полша, Франция, както българи и румънци. За втора година руснаците понижават " - прави статистика Станев. Според него, поради слабата турска лира, руснаците могат да получат повече услуги в курортите в южната ни съседка. Той показва като огромен проблем, че доста руснаци си купиха жилища по Черноморието, които отдават чартърен, за което не заплащат налози. Но това убягва на българското законодателство - безапелационен е специалистът. Неконтролируемият звук е спънка за развиването на туризма - е склонен с вицепремиера Валери Симеонов Станев. " Преди години в Приморско потвърдена дългогодишна френска компания сътрудник " Клуб 3000 " напусна курорта поради шума и повече не се е върнала " - напомня той. За 2019г " Албена " е оповестена за европейски състезателен курорт. Според програмата на комплекса, приходите от спорт, които в този момент са 7 %, през идващите няколко години би трябвало да стигнат 15 %. На годишното заседание на акционерите на " Албена " АД беше доказан дивидентът от 70 стотинки на акция, беше избран отново и Съветът на шефовете за нов петгодишен мандат. За м.г. облагата на сдружение е била 18 млн. лева " - в. " 24 часа ".

Ставащото на Балканите също е във фокуса на всекидневниците.

" Македония строи автомагистрала към българската граница Лично министър председателят Зоран Заев даде старт на строителството на автомагистралата от Ранковце до Крива Паланка, близо до българската граница, съобщи БГНЕС. Магистралата е с дължина от 23 километра и нейното строителство би трябвало да завърши до 2021 година Заев заяви, че при започване на идната година би трябвало да стартира и разширението на пътя от Крива Паланка до граничния пункт с България - Деве хълм (Гюешево). За строителството на тези пътни планове управляващите са подсигурили 58 млн. евро посредством кредитни линии от Световната банка. За нас Коридор № 8 е доста значим - той свързва Адриатическо с Черно море. Няма да стопираме. Енергично ще осъществим тези значими за народа ни планове, акцентира македонският министър председател Зоран Заев и разясни: " Изграждаме пътна инфраструктура за развиването на тази част от Република Македония. Да създадем нужните условия за придвижване на жителите според европейските стандарти. Подсигурихме общо 270 млн. евро за построяването на пътища с дължина от към 800 километра. " - в. " Сега ".

" Изборите, които ще се проведат в Турция в неделя, имат сериозен залог. Той е смяна на политическата система ". Това сподели за NOVA посланикът ни в Анкара Надежда Нейнски. Тя счита, че с метода си на гласоподаване на вота за президент и парламент обществото ще покаже по какъв начин желае да бъде ръководено в идващите години. " Ако Ердоган бъде избран отново, Турция ще се трансформира в президентска република ", разяснява Нейнски. Тя е безапелационна, че без значение от резултатите от изборите, положителните връзки сред София и Анкара " би трябвало и ще продължат. " - в. " Стандарт ".

" Гръцкият министър председател Алексис Ципрас за малко се появи с вратовръзка, за пръв път от встъпването си в служба, с цел да означи съглашението на Еврогрупата, с което се утвърждава краят на стратегиите за финансова помощ за Гърция. С виненочервена вратовръзка, бяла риза и наследник костюм, Ципрас произнесе тирада в двореца Запейон в Атина, където беше поканил депутатите от обединението си. В началото на първия си мандат левият политик беше декларирал, че ще постави вратовръзка чак когато Гърция реши всички проблеми с дълга. В идващите три години той получи доста вратовръзки като шеговити дарове от свои задгранични сътрудници. Също извънредно, Ципрас беше настанил на първия ред приятелката си Бети, която нормално се появява единствено в компанията на други първи дами при публични визити. В края на речта Ципрас обаче махна вратовръзката и означи, че " гръцкият народ завоюва една борба, само че не и войната ". Премиерът даде обещание да продължи да се бори и да я поставя още веднъж при всяка последваща победа. " - в. " Стандарт ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР