Залата на Центъра за подкрепа и личностно развитие – Котел“

...
Залата на Центъра за подкрепа и личностно развитие – Котел“
Коментари Харесай

Младежи от Котел вдъхнаха нов живот на местния диалект, бит и култура

Залата на „ Центъра за поддръжка и личностно развиване – Котел “ събра феновете на локалния акцент, обичай и просвета, които с времето и навлизането на новите технологии, бяха позабравени. Повод за тази среща беше финалното показване на план: „ Старокотленска творителница “, който осъществя локалното съдружие „ Възрожденска столица “. Изложбата от картини, керамика и пана с претекстове от котленско, а също и поставената пред публиката на локален акцент, хумористична и леко пиперлива същинска история от котленския възрожденски обичай, бяха дълго приветствани от гостите в залата.

Водени от концепцията да подкрепят познанията, да развиват уменията на локалното младежко общество и да усилят ангажираността му, сдружението събира екип от трима обучители, представители на котленските учебни заведения.

„ Културата и фолклора показани под формата на играта са свързани между тях. Мястото на показване на обичаите и ритуалите, не е в музеите, а измежду хората! Те са тези, които ни сплотяват и трансформират локалната ни общественост в един жив организъм “, уточни обучителят по неофициално обучение Николай Недков по време на представянето на резултатите от семинара му.

Николай Недков и сътрудника му Славка Докова, са обучителите, представляващи СУ „ Георги Ст. Раковски “, а София Генова, е обучителят, който показва НУФИ „ Филип Кутев “. Точно тя подсети на гостите в залата, че в изобразителното изкуство не би трябвало да се изяснява, само че това, което се интерпретира на платното, би трябвало да влияе и да споделя всичко. „ През последните няколко месеца с младежите, успяхме да се докоснем до котленския обичай и просвета, по този начин, както доста малко хора са имали тази опция. Ние, освен се докоснахме до тях, само че и успяхме да ги претворим през нашите очи. Всичко, което представяме е дело на едни доста сръчни ръце, дело на едни в действителност приключени създатели. Те видяха предишното през очите на бъдещето. “ сподели обучителят на художествено-приложната творителница.

„ Искам да благодаря от цялата си душа и сърце на децата и младежите. Те съумяха да се стегнат и за 3-4 месеца се трансфораха в актьори, без да са се занимавали с това изкуство “, уточни Славка Докова – обучител на театрално-музикалната творителница.

„ Старокотленска творилница “ демонстрира интерпретацията на младежи от Котел, които в границите на 3-4 месеца сътворяват чудеса и трансформират голямото културно благосъстояние, оставено на котленци в завещание, в тематика, която ще продължи да се развива.

Целта на неправителствената локална организация е създаване на един предстоящ социално-отговорен модел на държание измежду младежите, който да увеличи тяхната ангажираност към запазване и разпространение на културно-историческото завещание и в същото време да ги защищити от актуалните негативи трендове в нашето общество.

Проектът се извършва по Национална стратегия за младежта (2021 - 2025), контракт No. 25-00-13/30.03.2022 година към Министерството на младежта и спорта, в региона на свободното време, творчеството и културата.

От Сдружение „ Възрожденска столица “ изричат своята признателност към МИГ " Котел-Сунгурларе-Върбица " за безплатно предоставеното помещение за двете творителници. В задатък от сдружението оповестяват още, че бъдещите им планове ще продължат започнатото, защото котленските претекстове заемат централно място в активността им и е очебийно в тяхното лого.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР