Залагането на средства за капиталови разходи по централния бюджет не

...
Залагането на средства за капиталови разходи по централния бюджет не
Коментари Харесай

Румен Гълъбинов пред Искра.бг: Намаляването на капиталовите разходи спомага за бюджетен дефицит от 3%

Залагането на средства за финансови разноски по централния бюджет не е нова процедура, само че рядко попада във фокуса на внимание на жителите. 

Какъв е размерът обаче на плануваните средства по централния бюджет за вложения, в кои посоки и кои са плановете за 2023 година? Има ли явен лист на плановете, конкретизирани с финансовия министър и планувани ли са в бюджетите на обособените ведомства, а в централния бюджет?

Отговорите на тези въпроси потърсихме от икономиста Румен Гълъбинов . Той сподели пред Искра.бг .

„ Тези финансови разноски са от това дали действително са се случили плановете. Те или се осъществят тези разноски или част от тях остават не осъществени. Това нормално става видно в края на годината. Сега също има планувани финансови разноски за 2023 година, само че към този момент сме по средата на годината и за втората половина на 2023 би трябвало да се реши какъв брой е реалистично, те да бъдат осъществени и в случай че не са, могат да бъдат просто съкратени на половина. Така няма да не престават да бъдат планувани в разходната част в подобен размер, в какъвто се е считало, че могат да бъдат изпълнени. Сега е друга обстановката и според от това дали в действителност желаеме да понижим бюджетния недостиг, тогава намаляването на половина на финансовите разноски, би спомогнало за стесняването на този бюджетен недостиг и доближаването до тези 3%. “

„ Този индикатор от недостиг 3% е значим за влизането ни в еврозоната. Това е един от индикаторите, който би трябвало да съблюдаваме, в случай че желаеме през 2025 година да станем първоправен член. Друг индикатор е инфлацията, която спада и е под 10%, т.е. може до края на годината да падне още и по този метод ще се доближим оптимално до междинната инфлация в еврозоната. Важен индикатор е съотношението на дълга към брутния вътрешен артикул, т.е. би трябвало да съблюдаваме една рационална политика по ръководство на дълга, тъй че да не задлъжняваме ускорено и уравновесено да взимаме заеми предвид на опциите, с цел да си ги изплащаме “, акцентира Гълъбинов.

Капиталовите разноски са финансите, употребявани от дадена компания за придобиването или подобряването на физически активи като недвижими парцели, индустриални здания или уреди. Разходът се счита за финансов, когато активът е напълно новозакупен финансов актив или инвестиция , която усъвършенства положението на действителен финансов актив и покачва неговата стойност. Този вид разноски са правени от компании за поддържането или увеличението на обсега на техните операции/действие. Такива разноски могат да включват всичко от поправянето на развалена алуминиева дограма до построяването на напълно нова фабрика.

Големината на финансовите разноски за една компания зависят от промишлеността, в която тя заема част. Някои от най-интензивните във връзка с финансовите разноски промишлености включват енергийната промишленост, телекомуникации и т. н. По отношение на счетоводството, защото разходът е капиталов, той не се отразява неотложно в облаги и загуби .

Капиталовият разход се амортизира в продължителността на живота на инвестицията.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР