Зала 1 на Фестивалния и конгресен център във Варна тази

...
Зала 1 на Фестивалния и конгресен център във Варна тази
Коментари Харесай

Фолклорен спектакъл събира таланти на националните училища по изкуства от Плевен и Варна на 13 април

Зала 1 на Фестивалния и конгресен център във Варна тази събота от 18:00 ще бъде сцена за обилен фолклорен театър, с който НУИ „ Добри Христов “ - Варна, в партньорство с НУИ „ Панайот Пипков “ - Плевен, ще означи 20-годишнината от основаването на националните учебни заведения по изкуствата в България.

През 2004 година Министерство на културата на Република България създава идея за сливане на разнообразни изкуства под един покрив в едно учебно заведение с концепцията това да докара до мощни центрове, поддържащи високо качество на професионалното образование по изкуствата в разнообразни обитаеми места. Така се раждат Националните учебни заведения по изкуствата.

Първото извънстолично учебно заведение, придобило този статут през 2004 година, е НУИ „ Добри Христов “ във Варна, като още в същата година към него се причислява и НУИ „ Панайот Пипков “ в Плевен. Двадесет години по-късно тази концепция се оказва работеща и устойчива.  Не единствено се основават мощни районни центрове с високи професионални критерии и достижения в националните и интернационалните конгреси – състезания, фестивали, изложения, пленери, само че също по този начин се разкрива неповторима опция за връзка, съдействие и партньорство сред другите форми на изкуство – музика и образни изкуства, танц и спектакъл, класика и фолклор.

Днес тези учебни заведения се открояват с високото равнище на професионална подготовка на своите фрагменти, предпазено с многочислени призове и лауреатски звания от европейски и интернационален мащаб, и с приема на учениците им в елитни академии по изкуства у нас и в чужбина.

В концерта на 13 април учениците от Варна и Плевен ще обединят своя гений, с цел да показват българското национално изкуство с пъстротата на всички фолклорни области в страната в едни от най-любимите мостри на музика и танц.

На сцената ще излязат Народен хор от НУИ - Плевен, Народен хор от НУИ - Варна, Фолклорна инструментална група “The Bakers ” от НУИ - Плевен, Народен оркестър и Гайдарски оркестър от НУИ - Варна, фолклорни танцови обединения от двете учебни заведения, както и изявени солисти и артисти и от двата града, измежду които вокалното трио Фаня Михайлова, Ралица Хайдърска и Антония Гъркова от Плевен и Анелия Китанова, Татиана Петкова и Кристиан Петров от Варна.

В програмата феновете на българската национална ария ще открият обичани заглавия като „ У Станкини има, мамо “, „ Станка бели бело платно “, „ Неда на врати стоеше “,  „ Еленко, моме маленко “ и „ Драгано моме “.

Празничния темп на спектакъла ще поддържат хора и ръченици от всички фолклорни области на България.

Билети по 2 и 5 лева от касата и уеб страницата на Фестивалния и конгресен център.

Началото на концерта “Фолклорна палитра ” е на 13 април, събота, от 18:00 в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център – Варна.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР