„Закуската на децата днес е компле от сирене. Има зеленчуци

...
„Закуската на децата днес е компле от сирене. Има зеленчуци
Коментари Харесай

Хранене в забавачките: Ще разрешат ли на малчуганите да ядат мекици и пържени филии

„ Закуската на децата през днешния ден е компле от сирене. Има зеленчуци и маслини. За обяд ще хапнат таратор и Руло Стефани, още веднъж със салата. Винаги имаме плодове – в седмица има най-малко 5 разнообразни типа плод. Tова сподели за „ Здравей, България” Елеонора Стоименова, шеф на 79-та детска градина „ Слънчице”.

Нова разпоредба за здравословно хранене на децата не разрешава пържените храни, замразеното месо и храни с хидрогенирани мазнини. Проектът е оповестен за публично разискване на интернет страницата на министерството на опазването на здравето.

„ Всички тези артикули са част от уравновесеното хранене на децата. И досегашната разпоредба номер 6 забраняваше мекиците и пържените филии при целодневното хранене. Рибата няма да бъде изключена като храна - ще се предлага охладена риба, което е по-полезно за децата”, съобщи доцент доктор Лалка Рангелова, отдел "Храни и хранене " към Националния център по публично здраве и разбори.

„ Не предлагаме крем-карамел на децата поради горената захар. От сладките неща – десертите се вършат тук на място. Правят се локумки, млечни десерти с мляко и грис и добавка плод. Понякога вършим пастет от авокадо”, сподели Таня Капитанова, здравно лице в ДГ 79 "Слънчице " и диетолог.

От фондация „ За храната” от дълго време чакали тази разпоредба. Рангелова се надява тя да е подготвена до началото на новата образователна година.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР