Закупуването от ГДБОП на софтуер за извличане на данни от

...
Закупуването от ГДБОП на софтуер за извличане на данни от
Коментари Харесай

Новият софтуер на ГДБОП – още един инструмент за най-големия закононарушител

Закупуването от ГДБОП на програмен продукт за добиване на данни от мобилни устройства единствено по себе си не е проблем, въпросът е по какъв начин ще бъде употребен този софтуер. Това е мнението на някогашния основен секретар на Министерство на вътрешните работи проф. Николай Радулов и адв. Николай Хаджигенов.

„ Никой не има вяра на Министерство на вътрешните работи и вярно не имаме вяра на Министерство на вътрешните работи, тъй като когато и да е може да се инсценира арест, задържане. Сваля се цялата информация на телефона и тя остава в ръцете на БОП-а. Проблемът е, че Министерство на вътрешните работи е най-големият закононарушител у нас”, уточни юристът.

Според него самият програмен продукт не е проблем, само че терзание буди методът, по който ще се употребява. Адвокатът означи, че при 90% незаконосъобразни арестувания в действителност всеки може да се окаже в обстановка, при която данните му да отидат в Министерство на вътрешните работи. За какъв период? Хаджигенов направи прилика с всекидневен указател на престъпните регистрации, който съществувал в силовото ведомство, и от който нищо в никакъв случай не се заличавало.

Бившият основен секретар на ведомството на собствен ред уточни, че базите данни в Министерство на вътрешните работи не са сертифицирани и не всички от тях помнят кой е влизал и редактирал наличие.

--> Радулов означи, че главният проблем е, че Законът за СРС разрешава на процедура всеки да бъде законно наблюдаван – от нарушители през техни неволни помагачи до всички, които са в обектите, употребявани от първите две групи.

Хаджигенов напомни и хилядите позволения за подслушване, издадени от Владимира Янева като ръководител на Софийски градски съд, както и сходни прояви на Сотир Цацаров от интервала му като правосъден началник в Пловдив.

И двамата бяха безапелационни, че оправданието „ битка с тероризма” е несъстоятелно когато в Съединени американски щати анулират т.нар Патриотичен акт, лимитирал правата на жителите за десетилетие без това да е довело до действителен резултат.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР