Закупуването на нови изтребители отдавна се превърна в улично надлъгване

...
Закупуването на нови изтребители отдавна се превърна в улично надлъгване
Коментари Харесай

Борисов се съмнява, че Грипен са най-добрите изтребители

Закупуването на нови изтребители от дълго време се трансформира в улично надхитряне " тука има-тука нема ", като най-актуалното изказване на министър-председателя демонстрира, че е в режим на изчакване. Влизайки в следващ конфликт с президента Румен Радев, Бойко Борисов съобщи в понеделник подозренията си, че определените от служебния кабинет " Грипен " са най-хубавите и е подготвен да се хване на бас, че са без въоръжение. Освен това подхвана остарялата ария, че изтребителите не са приоритет, тъй като трябвали пари за превъоръжаване на сухопътните войски, а също така за учителите и пенсионерите.

Нов миг в аргументацията му обаче е, че би трябвало да изчакаме проекта на Европейски Съюз за общоевропейска защитата, по който ще се финансират взаимни планове, а да не бързаме за плащаме 3 милиарда за лична бойна авиация.

Борисов е на мнение, че служебното държавно управление, назначено от президента Радев, не е трябвало да предрешава избора на военен изтребител, който е на стойност няколко милиарда. Според него отпадането от конкуренцията на американския претендент не е било належащо, той като предложенията са освен за остарели, само че и за нови бойни машини. Но за Борисов изтребителите не са най-важното нещо, от което се нуждае армията, също толкоз потребности имат и сухопътните войски.

Тези изтребители защо ни трябват сега?

" До изтребителите ли е опряла сега армията? Тези изтребители защо ни трябват сега? Първо ни би трябвало сухопътна техника. Такава ни е доктрината. Трябват ни кораби, изтребители. Всичко това е най-малко 10 милиарда лева Когато поставиш въпроса по този начин: " Йок, незабавно да се платят ", би трябвало да кажеш, в случай че си виновен, от кое място ще отрежеш ", разяснява Борисов в понеделник, когато в това време обясни доктрината на НАТО, според която Русия е опасност за Алианса, в това число за България.

Премиерът влезе в задочна дискусия с президента и някогашен пълководец на Военновъздушни сили Румен Радев, който държи оптимално бързо да бъде финализирана процедурата за покупка на шведски изтребители " Грипен ", които служебният кабинет класира преди всичко, а американската оферта за Ф-16 бе декласирана.

" Да забележим със 7 самолета каква защита толкоз ще се реализира в България, каква сигурност? Ще победят във въздушен пердах кои? Срещу кой ще ги надигнем? Тези изтребители кои други ще смъкват? Питам ви аз, не мога ли да задам един въпрос, вие сте обществени медии. Като не сте специалисти, и аз не съм. Затова като министър председател желая да разделя и да има и за учители, и за пенсионери, и за актьори, и за военни, и за Министерство на вътрешните работи, и за пожарникари, санитари, доктори. Всичките желаят ", сподели още Бойко Борисов.

Съмнявам се, че " Грипен " са най-хубавите, бас ловя, че са без въоръжение

Съмнявам се, че " Грипен " са най-хубавите изтребители, разяснява той пред кореспонденти след откриването на офиса на Европейската капиталова банка (ЕИБ) в София. Затова, по думите му, има парламентарна комисия, която да направи оценка.

Той акцентира, че определената от служебния кабинет оферта е за изтребители " Грипен " без въоръжения.

" Веднъж купувахме едни " Спартан " -и без нищо, едни " Кугър " -и без въоръжения. Мога да хвана бас, че " Грипен " са без въоръжение ", посочи министър-председателят.

Парламентарното следствие за избора на нови изтребители се чака да предложи на военното министерство да събере нови предложения, само че не и да рестартира напълно плана. Така в спортната процедура ще бъде върнато предлагането за изтребители " втора употреба " Ф-16, което бе отстранено със съмнителни процедурни хватки, оповестиха преди дни депутати от ГЕРБ.

Премиерът добави, че като пристигна тази оценка при тях, ще режат от бюджетите на другите министерства и ще дават за защита.

Отнасям се с огромно почитание към Румен Радев, само че той към този момент не е началник на Военновъздушните сили, а президент на всички българи, означи Бойко Борисов.

" Казва, че желая да проваля или сме подвластни на лобисти, а аз не съм ", разясни той във връзка думите на Радев, че " лобисти са на път дефинитивно да приземят авиацията ни ".

Има едни " Скорпион " -и пък за 20 млн. евро. Защо не вземем тях?

" За един месец едно служебно държавно управление направи договорка за най-малко 3 милиарда лв.. 16 години се пазарим за изтребители, можеха да изчакат 16 дни. Дали сме на Народното събрание да ревизира дали това са единствените два изтребителя. Няма някой, който да каже, че един Ф-16 да речем или други самолети да не са също участници в този конкурс? Не са втора употреба, тъй като има и нови. Като са по-скъпи, има едни " Скорпион " пък за 20 млн. евро. Защо не вземем тях? Защо внезапно се хвърлихме на най-скъпите самолети? Когато вършим публични поръчки, какви взимаме? Шкоди, Фолксвагени ", разяснява Борисов.

Да не бързаме, Европейска комисия създава цялостен проект за финансирана на защитата

По думите му Чехия и Унгария не са платили като нас 1.3 милиарда за американски централи, 1.2 милиарда за " Белене " единствено предходната година. " Ако не ги бяхме платили с тези 3 милиарда, щяхме да купим самолетите. Ще вземем самолети, само че моряците желаят и кораби. Когато пристигна първото държавно управление на власт, купихме " Спартан ", платихме " Пантер ", " Кугър ". Даже два " Еърбъс " -а платихме държавни. От къде да вземем повече? Искам да ги купим през днешния ден и ще опоскаме целия фискален запас, единствено че това се следи от тези, които чакаме да ни поканят в чакалнята на еврозоната. В същото време Европейска комисия създава цялостен проект, по който може да бъде финансирана защитата. Ние бързаме незабавно да платим тези 3 милиарда ", добави министър председателят.

На въпрос какъв брой време ще отнеме връщането на процедурата по желание на аероплан на равнище " предложения ", министър председателят отговори: " Не се занимавам с предложения. Не съм лобист и не мога да кажа, че за 1 месец мога да направя сходно нещо. Който може, го направи “.

През почивните дни президентът предизвести, че състезанието за превъоръжаване на Военновъздушни сили към този момент се връща в изходна точка и това заплашва дефинитивно да приземим 100-годишната си авиация. " Задраскан беше трудът на военните специалисти, упованията на военните летци и инженери за навременното решение на този доста значим проблем. Но, както споделих, това беше задачата на тази комисия - да бъде употребена като арбитражен съд за политически цели ", разяснява Румен Радев.

" Процедурата трябваше от дълго време да е в ход, няма късмет и никаква изясненост по кое време ще се продължи. Ако си решил да не инвестираш в сигурност, намираш метод и мотиви да протакаш ", добави той.

Според ГЕРБ президентът се усеща уязвим, защото анкетната парламентарна комисия откри, че разпоредбите за избор на изтребител са променяни по време на самата процедура. Извеждайки като наложително изискване схемата за заплащане, са били нарушени изискванията за равнопоставеност на всички снабдители. Така се е стигнало до отстраняването на офертата на Португалия и Съединени американски щати за използвани Ф-16. В окончателния отчет, който се чака до края на месеца, комисията се чака да предложи процедурата да се върне на равнище подаване на предложения, а по-късно да се организира ново гласоподаване за избор на изтребители. Към сегашния миг шведските изтребители " Грипен " дават отговор на критериите в тази процедура.

В същото време военният министър Красимир Каракачанов твърди, че се водят диалози с Русия за ремонт на руските МиГ-29, които са на въоръжение в българската войска.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР