Закупуването на изтребители Ф-35 от гръцките ВВС „се проучва динамично“,

...
Закупуването на изтребители Ф-35 от гръцките ВВС „се проучва динамично“,
Коментари Харесай

Гърция може да купи изтребители Ф-35

Закупуването на изтребители Ф-35 от гръцките Военновъздушни сили „ се изследва динамично “, съобщи пред гръцката държавна телевизия ЕРТ началникът на гръцкия Генщаб военачалник Христос Христодулу, съобщи БНР.

Гръцките военни имат опция да се срещнат с опциите на самолета по време на многонационалното обучение „ Иниохос (Колесничар) 2019 “, което стартира на 1 април с присъединяване на Гърция, Съединени американски щати, Италия, Израел и Обединените арабски емирства с обща дълготрайност 12 дни. В него вземат участие 6 италиански Ф-35. Днес военачалник Христодулу съобщи, че Гърция чака от Съединени американски щати в идващите две години да получи изцяло изследване за опциите, което да включва и цената.

Миналия петък и гръцкият министър на защитата Евангелос Апостолакис остави отворена опцията за закупуване на Ф-35 от Гърция. Цитиран от АНА-МПА, по време на учението Апостолакис сподели, че наред с модернизацията на изтребителите Ф-16 гръцките Военновъздушни сили са в развой на избор на нов аероплан, с който последователно да преминат към новото потомство изтребители.

Помолен да разяснява информацията, че в отчет до американския Конгрес Гърция, наред с Румъния, Полша и още две страни, се загатва като евентуален покупател на Ф-35, Апостолакис отговори, че Гърция ще изследва всички параметри и че отчетът в Конгреса спомага за тази опция. Перспективата Турция да вкара на въоръжение Ф-35 в близко бъдеще провокира опасения в Гърция, че това ще наруши съществено салдото на военновъздушните сили в Егейско море.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР