Закриват зандана в Бойчиновци, а затворниците от него ще бъдат

...
Закриват зандана в Бойчиновци, а затворниците от него ще бъдат
Коментари Харесай

Закриват зандана в Бойчиновци, местят затворниците във Враца

Закриват зандана в Бойчиновци, а пандизчиите от него ще бъдат преместени във Враца.
" След затварянето на затворническото общежитие, в него няма да се настаняват бежанци. Нито един чиновник от затворническата система в региона няма да бъде съкращаван ", в това бяха категорични заместник-министърът на правораздаването Георги Николов и основният шеф на Главна дирекция „ Изпълнение на наказванията “ (ГДИН) гл. комисар Ивайло Йорданов, които участваха на обществено разискване в града, оповестиха от Министерство на правораздаването.
Срещата бе инициирана от отрасловото министерство, откакто регионалният шеф на Монтана Ивайло Антонов изпрати писмо до министър Атанас Славов с въпроси за бъдещите планове за сградния фонд на общежитието и за вероятната загуба на работни места на чиновниците на ГДИН.
На полемиката участваха още кметове от обитаеми места, общински съветници, началниците на пандиза във Враца и на общежитието в Бойчиновци и други. Пред локалната общност основният шеф на ГДИН изясни, че от 1 март е предвидена реорганизация в местата за отнемане от независимост, според която затворническото общежитие в Бойчиновци ще бъде закрито, а чиновниците, които работят там - преназначени във Враца.
Една част от лишените от независимост ще бъдат настанени в корпуса на пандиза във Враца, а друга, по-голяма - в ново общежитие, което следва да бъде намерено през април. То е в непосредствена непосредственост до пандиза, построява се със средства по Норвежкия финансов механизъм 2014-2021 и ще отговоря на всички европейски условия. Неговият потенциал е до 200 лишени от независимост.
Всички чиновници на общежитието, които са общо 65, ще бъдат преназначени във Враца - в пандиза или в новото пенитенциарно заведение. Като причина за закриването бе посочено още, че настоящите разноски за прехрана (вода, гориво, енергия) са нецелесъобразни, по отношение на броя на настанените лица, както и бе бележит обстоятелството, че са нужни в допълнение 1 млн. лв. за незабавен ремонт на покрива на главната постройка.
Също по този начин на лишените от независимост не може да се осигури образование в учебно заведение, защото няма искащи учители, за разлика от Враца, където действа учебно заведение с богата традиция.
Медицинското обслужване на пандизчиите в Бойчиновци също е проблем - заради отдалечеността се налагат допълнителни разноски, поради всекидневно конвоиране на лишени от независимост сред пандиза и общежитието и така нататък
Не на последно място - има усложнения в обезпечаване на работа на лишените от независимост, до момента в който във Враца отдаването на труд е доста по-достъпно, с оглед местоположението на компаниите. 
Сградите на ЗО „ Бойчиновци “ ще останат в запас към ГДИН, като при увеличение на броя на наказаните лица, те ще се употребяват отново за място за настаняване на лишени от независимост.
" Междувременно сградният фонд ще бъде охраняван и поддържан от ГДИН и в него категорично няма да се настаняват бежанци ", съобщи заместник-министър Николов. Подобна метаморфоза следва и в затворническо общежитие „ Черна гора “, където лишените от независимост и чиновниците ще бъдат преместени в пандиза в Стара Загора.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР