Закриването на специализираната прокуратура е национална трагедия, защото ни върна

...
Закриването на специализираната прокуратура е национална трагедия, защото ни върна
Коментари Харесай

Британският посланик Роб Диксън даде висока оценка на българската прокуратура

Закриването на профилираната прокуратура е национална покруса, тъй като ни върна 12 години обратно, по тази причина Българската прокуратура, с ясното схващане, че няма да е задоволително, ще опита да възвърне специализацията във 28-те окръжни прокуратури.

 

Това съобщи основният прокурор Иван Гешев пред публицисти откакто взе участие в откриването на Конференция на тематика " Киберсигурност ", представен от Българска телеграфна агенция.

 

Тя се провежда в образователната база на Прокуратурата в курорта " Цигов чарк ", взаимно с Кралската прокурорска работа и Националната организация за битка с престъпността на Англия.

По думите на Гешев прокурорите по места ще би трябвало да бъдат обучавани, с цел да противодействат на проведена престъпност, тероризъм, киберпрестъпност и корупция по високите етажи. За благополучие ние имаме положително взаимоотношение с европейските си сътрудници, с цел да компенсираме „ трагичните законодателни опити ", уточни още основният прокурор.

По думите му закриването на Специализираната прокуратура е довело до " взрив на престъпността ", в това число трафик на мигранти. Прокуратурата остана една от дребното постоянни институции в страната, само че тя не може да спре този " взрив на престъпността " без взаимоотношение и без действителна, качествена работа от страна на Министерство на вътрешните работи и службите за сигурност, съобщи Гешев.

При откриването на конференцията с изключение на основния прокурор приветствия към участниците сервираха посланикът на Англия Роб Диксън, заместник-главният прокурор и шеф на Националната следствена работа Борислав Сарафов и Ейдриън Флешър от Кралската прокурорска работа.

 

Н.Пр. Роб Диксън, дипломат на Обединеното кралство:

“За мен е голямо наслаждение да съм тук с вас, дружно с сътрудниците от Кралската прокурорска работа и Националната организация за битка с престъпността на Обединеното кралство, както и с всички сътрудници от българската прокуратура и Национална следствена работа, с които всекидневно работим в съдействие.

Изправени сме пред общи закани – киберпрестъпността и онлайн-престъпления. Те се разгръщат на всички места по света, има ги в Обединеното кралство, има ги и в България.

Тук сме, с цел да се учим дружно, с цел да чуем за най-хубавите практики по откриване и гонене на кибепрестъпленията. Удоволствие е, че сме тук дружно с всички наши български сътрудници, с цел да подобрим работата си против кибепрестъпността и тежката проведена престъпност. ”

Главният прокурор Иван Гешев благодари на посланика на Обединеното кралство в Република България Н.Пр. Роб Диксън, на гостите от Кралската прокуратура и Националната организация за битка с престъпността:

“Към този миг, след някои несполучливи законодателни промени у нас, за българската прокуратура, част от която е Национална следствена служба, главен приоритет е построяването отначало на специализация на всички равнища. За кибепрестъпления, за проведена престъпност, за тероризъм. Затова образованията са извънредно значими, както и това да черпим от опита на най-хубавите в тези области.
Второто, което е извънредно значимо за нас, е положителният професионален контакт сред прокуратурата и правоохранителните институции на нашите сътрудници, изключително на Англия. При пряк, персонален контакт, с изключение на, че се обменя опит, това оказва помощ и за по-бърз резултат в битката с престъпността. ”

Ейдриън Флешър, представител на Кралската прокурорска работа:

“Огромна привилегия е за мен да бъда тук, дружно с представителите на Кралската прокуратура. Срещнах се с български прокурори, когато бяха на посещаване у нас и се веселя, че имаме опция да работим дружно.
Укрепвайки българо-британското съдействие ще можем да подобрим работата си в наказателното гонене във връзка с кибепрестъпленията, които не познават граници.
Очаквам да се опознаем и дружно да изковем механизми за битка с киберпрестъпността и тежката престъпност. ”

Борислав Сарафов, шеф на Национална следствена служба:

 

" Отправям признателност към посланика на Обединеното кралство Н.Пр. Роб Диксън. Без неговото подпомагане това образование не би било осъществимо. Специална признателност и към сътрудника Ейдриън Флешър, на който имах достойнството да гостувам през февруари т.г.

Седмицата в английската прокуратура и Националната организация за битка с престъпността на Обединеното кралство ми даде нужните познания и хрумвания, с цел да структурирам малко по-късно в Национална следствена служба отдел за битка с кибрпрестъпленията. През тази седмица от визитата си ние се учехме от най-хубавите. Това ни стимулира да отправим тази покана към сътрудниците си от Англия, да дойдат и да разпространят знанията и уменията си с по-широк кръг от експерти.
Кибепрестъпленията са закононарушенията на нашето време. За страдание са и закононарушенията на бъдещето. Светът от ден на ден се цифровизира, информацията отива в облачното пространство. Както в действителния свят, по този начин и във виртуалния, се правят закононарушения. За да бъдем в работа на жителите и закона, ние би трябвало да бъдем подготвени по най-високите стандарти.
Преследването на кибепрестъпленията допуска познаването освен на закона, само че и боравенето с всички последни научни проучвания в региона на IT технологиите. Сложна, само че не непостижима материя. Ще е постижение да можем да почерпим опит от изключителния професионален опит и организация на най-високо международно равнище, която съществува в Кралската прокурорска работа и Националната организация за битка с престъпността във Англия. ”

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР