Закриване на Специализирания наказателен съд, Апелативния специализиран наказателен съд и

...
Закриване на Специализирания наказателен съд, Апелативния специализиран наказателен съд и
Коментари Харесай

МС одобри законопроекта за закриване на спецсъдилища и спецпрокуратури

Закриване на Специализирания углавен съд, Апелативния профилиран углавен съд и съответните профилирани прокуратури, споразумяване на статуса на работещите в тях съдии, прокурори, следователи и администрация, както и приключването на висящите каузи при съблюдаване на правилото за непроменяемост на състава. Това планува признатият през днешния ден от държавното управление законопроект за изменение и допълнение на Закона за правосъдната власт.

Със законопроекта се предлага и анулация на „ кариерните “ и „ финансови бонуси “ за членовете на Висшия правосъден съвет, основния контрольор и инспекторите от Инспектората към Висш съдебен съвет, както и „ кариерните бонуси “ за административните ръководители на съдилищата и прокуратурите и техните заместници.

„ Структурните и организационни промени във връзка с звената на профилираното наказателно правораздаване имат за цел да подсигуряват конституционния принцип за самостоятелност на правосъдната власт и отбраната на конституционните права на жителите. За десетгодишния период на своето деяние, профилираните наказателни съдилища и съответните им прокуратури не реализираха заложените със основаването им през 2011 година цели “, написа в претекстовете към законопроекта.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР