Законопроектите, изготвени в Министерството на правосъдието, вече са внесени в

...
Законопроектите, изготвени в Министерството на правосъдието, вече са внесени в
Коментари Харесай

Законите, изготвени от Министерството на правосъдието, вече са в 49-ото НС

Законопроектите, направени в Министерството на правораздаването, към този момент са импортирани в 49-ото Народно заседание. Това оповестиха от пресцентъра на ведомството.

Сред тях са антикорупционният закон, пакетът от промени в Наказателно-процесуален кодекс и Закон за съдебната власт, въвеждащи ефикасен механизъм за следствие на основния прокурор, законът за персоналния банкрут, промени в Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест, в Наказателния кодекс и други Те са в осъществяване на уговорките ни по Плана за възобновяване и резистентност, както и на решения на Европейския съд по права на индивида в Страсбург, Съда на Европейски Съюз в Люксембург, транспонират условия на евродирективи и рамкови решения. Изготвянето на законопроектите бе съществена задача на сегашния екип на министерството.

В парламентарното деловодство са:

- Изменения в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), а оттова и в Закона за правосъдната власт (ЗСВ), регламентиращи механизъм за търсене на наказателна отговорност на основния прокурор и неговите заместници, както и повишение успеваемостта на наказателното произвеждане, отбрана в по-голяма степен правата на потърпевшите от закононарушения. Предлаганият механизъм планува следствието против обвинител №1 да се управлява от углавен арбитър с сан на висш, избиран на инцидентен принцип, който краткотрайно ще бъде назначаван за прокурор от ВКП. Неговите дейности ще бъдат следени от различен, висш арбитър, краткотрайно назначаван за зам.-главен прокурор.

- Закон за противопоставяне на корупцията измежду лица, заемащи висши обществени длъжности, с който се основава комисия с проверяващи пълномощия, която ще се занимава единствено с прояви на корупция измежду висшия ешелон. Петимата членове на комисията ще бъдат избирани от Народното събрание, двете висши съдилища, един от тях ще назначава президентът. Всеки от тях ще ръководи комисията на ротационен принцип, за 1 година.

- Закон за неплатежоспособност на физическите лица – вкарва произвеждане по неплатежоспособност на добросъвестни длъжници, с цел да реши сериозния проблем с изпадането на хората в серпантина от задлъжнялост, по аргументи отвън тях. Производството е напълно непринудено, организира се единствено за физически лица,

стартира по искане на добросъвестния дебитор и цели заслужено угаждане на кредиторите. В производството се заплащат единствено елементарни такси. То ще може да се организира в това число и за длъжници без имущество.

- Промени в Търговския закон – основава се правна уредба за произвеждане по неплатежоспособност и погасяване на отговорностите на физически лица – бизнесмени (тук влизат и упражняващите свободни професии), планува се усъвършенстване на производството по неплатежоспособност и рационализиране на производството по стабилизация.

- Изменения в Наказателния кодекс (НК) – отпада квалифициращият симптом за засегнатост и клюка на " длъжностно лице “, ще може да се ползва освобождение от наказателна отговорност против налагане на административна глоба, отстранява се долният предел на налаганите санкциите. Въвежда се изцяло и Рамково решение за битката с избрани форми на разисъм и ксенофобия чрез наказателното право.

- Изменения в Наказателно-процесуален кодекс – вкарват се наредбите на евродиректива за обезпечаване на процесуални гаранции за правата на децата (до 18 г.), обвинени или упрекнати в закононарушения, изцяло се вкарват и условията на евродиректива за минимални стандарти за правата, поддръжката и отбраната на жертвите на закононарушения.

- Промени в Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест – вкарва се двуинстанционен правосъден надзор на ЕЗА, издадена от прокурор. Както и изговаряне на съд за задържането на лицето при довеждането му в България.

- Промени в Закон за съдебната власт – укрепва се ролята на Инспектората към Висш съдебен съвет за предварителна защита на корупцията в правосъдната власт, планува се двете колегии на Висш съдебен съвет поотделно да одобряват Кодекс за етично държание на българските съдии и Кодекс за етично държание на българските прокурори и следователи.

- Изменения в Закона за комерсиалния указател и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел – уголемява се размерът на информация за български сдружения и задгранични сдружения, записали клон у нас, която се обменя посредством системата за взаимно свързване на регистрите (БРИС).

- Промени в Закона за особените залози – цели се даване на качествени, ефикасни и леснодостъпни електронни услуги за жителите и бизнеса посредством основаване, поддържане и развиване на функционален и благонадежден електронен Централен указател на особените залози (ЦРОЗ).

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР