Законопроектът за въвеждането на системата Бонус-малус беше представен от Комисията

...
Законопроектът за въвеждането на системата Бонус-малус беше представен от Комисията
Коментари Харесай

До 4 пъти по-скъпа застраховка Гражданска отговорност с новата система Бонус-малус

Законопроектът за въвеждането на системата " Бонус-малус " беше показан от Комисията за финансов контрол (КФН) за публично разискване.

Проектът е направен от три институции - КФН, Министерството на вътрешните работи (МВР) и Министерството на превоза, осведомителните технологии и известията (МТИТС).

Според текста при определянето на базовата застрахователна награда всяка компания ще може да намалява и усилва цената според от два фактора. Първо - дали застрахованият автомобил има влезнали в действие наказателни постановления или фишове за осъществени административни нарушавания на Закона за придвижването по пътищата. Второ - дали лидерът има влезнали в действие присъди за осъществени закононарушения по Глава 10 и Глава 11 от Наказателния кодекс.

В плана на закона са планувани от 15 до 20 категории, в които в сходство с броя осъществени нарушавания или неналичието на такива водачите ще бъдат позиционирани. Трите съществени диапазона са " безпристрастен ", " бонус " и " малус " лидер.

Въпросните категории ще се групират в трите съществени диапазона. В случай, че категориите са 15, то неутралният клас ще съставлява категория номер 6. Диапазонът "
бонус " ще бъде от 1 до 5 категория, а " малус " - от 7 до 15 категория.

" Неутрален " диапазон - категория 6 (1 брой);
" Бонус " диапазон - от 1 до 5 категория в това число (5 броя);
" Малус " диапазон - от 7 до 15 категория в това число (9 броя).
Ако категориите са 20, то " неутралният " диапазон се измества до категория 8. По-добрите водачи ще бъдат позициониране от 1 до 7 категория, а по-лошите - от 9 до 20 категория.

" Неутрален " диапазон - категория 8 (1 брой);
" Бонус " диапазон - от 1 до 7 категория в това число (7 броя);
" Малус " диапазон - от 7 до 15 категория в това число (12 броя).

Категорията на лидера и автомобила ще се дефинират автоматизирано от осведомителната система на Гаранционния фонд. Категорията ще се дефинира за всеки лидер при попълването на полицата за наложителна застраховка " Гражданска отговорност ", като тежест ще имат и осъществяваните от него нарушавания на пътя.

" Неутралният " клас ще получат всички водачи, които до момента не са били вписвани като такива и които нямат в действие наказателни постановления, фишове/електронни фишове и присъди за осъществени закононарушения.

Ако лицето, желаещо да подписа застраховка, има повече от една кола, то категорията ще се дефинира поотделно за всеки друг автомобил.

Според КФН акцентът в плана за законодателството е подложен както върху това новата система да подтиква виновното държание на пътя на водачите, по този начин и върху уговорките на притежателите на коли. Така виновните водачи ще заплащат по-малко, като отстъпката ще бъде оптимално до 25%. Тези, които не съблюдават пътните закони ще заплащат повече, като оскъпяването може да възлиза на до 400%. /money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР