Законопроектът за КПКОНПИ дълго време е бил спъван със задкулисни

...
Законопроектът за КПКОНПИ дълго време е бил спъван със задкулисни
Коментари Харесай

Продължаваме промяната влезе с бутонките на Има такъв народ

Законопроектът за КПКОНПИ дълго време е бил спъван със " подмолни игри и неуместни, ултимативно сложени условия, които биха създали невъзможна работата на създаваната с него комисия за противопоставяне на корупцията, от лица, представляващи политическото управление на Има Такъв Народ ".

Това съобщи в декларация от парламентарната естрада депутатът от " Продължаваме промяната " Милен Матеев.

Законът беше импортиран през вчерашния ден.

" Този законопроект беше дълго време спиран със подмолни игри и неуместни, ултимативно сложени условия, които биха създали невъзможна работата на създаваната с него комисия за противопоставяне на корупцията, от лица, представляващи политическото управление на " ИТН.

Зад техните претенции прозира боязън от инспекция на честността, от осветляване на имуществото, ползите и зависимостите им. Те желаеха да имат собствен човек в комисията с право на несъгласие върху решенията кой да бъде проверяван и разследван и кой не ", сподели Матеев.

И добави:

" Тези хора не престават да приказват за морал и за битка с корупцията, само че направиха всичко допустимо да нямаме дейно работещ и проверяващ корупционните закононарушения орган.

" Времето за увещание и взаимни отстъпки завърши, ние от " Продължаваме Промяната " към този момент сложихме на масата нашите визии за дейно противопоставяне и откриване на корупцията във властта ".

Матеев уточни, че показват своето предложение за работещ антикорупционен орган пред обществеността и се надяват на открит и професионален спор в Народното събрание.

" Константираните дефицити в дейностите на органа, предназначен да противодейства на корупцията, ни стимулират да създадем нов орган с по-широки и в същото време фокусирани пълномощия, който да не е нито чадър за корумпираните, нито бухалка за неуместните за властта, каквато е печално известната КПКОНПИ, назначена и следена от ГЕРБ ", сподели Матеев.

Той уточни, че желаят да основат антикорупционен орган, който да бъде самостоятелен, който да води дейно и качествено следствие и откриване на корупционни прояви и схеми във всички равнища на властта, като в същото време заложат задоволително защитни механизми, с цел да не се трансформира той в наказателен орган.

" Гласуването на закона за противопоставяне на корупцията ще покаже къде минава разграничителната линия сред участващите и прикриващите корупционните схеми и борещите се против това обществено зло - корупцията ", разяснява Матеев.

Ива Митева от " ИТН " отговори, че законът е писан небрежно и в него има противоконституционни текстове.

Очаквайте детайлности!
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР