Законопроектът трябва да бъде одобрен и от Сената и после

...
Законопроектът трябва да бъде одобрен и от Сената и после
Коментари Харесай

Долната камара на Конгреса на САЩ забрани вноса на уран от Русия

Законопроектът би трябвало да бъде утвърден и от Сената и след това подписан от президента Джо Байдън, с цел да влезе в действие. Не е ясно дали Сенатът ще има време да одобри текста до края на годината.

Законопроектът не разрешава вноса на уран 90 дни след влизането му в действие. Но ще има и освобождение от използването на възбраната за нискообогатен уран от Русия, в случай че американският енергиен бранш установи, че няма различен различен източник разполагаем за активността на даден нуклеарен реактор или на дадена нуклеарна енергийна компания в страната, или пък в случай че доставките са в народен интерес.

Съединени американски щати не разрешиха вноса на съветски нефт след съветската инвазия в Украйна и постановиха ценови таван дружно с други западни страни на доставките по море на съветски недопечен нефт и петролни артикули, само че до момента нямаше възбрана по отношение на урана.

Американски нуклеарни централи внасят 12 % от урана си от Русия по отношение на 27 % от Канада и 25 % от Казахстан, съгласно данни за 2022 година Съединени американски щати са били източник на към 5 % от потребления в страната уран през 2022 година

Позволените доставки на съветски уран съгласно дерогациите, планувани в закона, ще бъдат поетапно намалявани до 459 тона през 2027 година от към 476,5 тона през 2024 година

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР