Законопроектът предвижда разделянето на Висшия съдебен съвет на две -

...
Законопроектът предвижда разделянето на Висшия съдебен съвет на две -
Коментари Харесай

Проектът на ДПС за Конституцията: Два ВСС - на съдии и прокурори, без тримата големи в Темида

Законопроектът планува разделянето на Висшия правосъден съвет на две - един Висш съдебен съвет на съдиите и втори Висш съдебен съвет на прокурорите. В тях ще бъдат избирани по еднакъв брой магистрати - по 13 членове. Членовете от квотата на Народното събрание в двата съвета ще се избират с болшинство от 2/3, гласи още планът.

Движението предлага сегашните членове по право във Висш съдебен съвет - основният прокурор, ръководителите на Върховен административен съд и Върховен касационен съд и министърът на правораздаването, да не вземат участие в новите два съвета.

В плана си Движение за права и свободи предлага да се отстрани пълномощието на обвинител №1 по член 126, алинея 2 от Конституцията, което планува реализирането на надзора за правда. Това значи, че отсега нататък основният прокурор няма да може да се произнася върху съответни прокурорски актове и се поставя завършек на пирамидалната конструкция на прокуратурата, която бе подложена на критика от европейските институции.

Отмяната на това пълномощие отстранява и опцията обвинител №1 да се произнася по прекъснати преди години каузи, в случай че актът на преустановяване не е бил обжалван пред съда.

Остава второто пълномощие на основния прокурор по член 126, алинея 2. То планува да се реализира методическо управление върху активността на всички прокурори, като задачата е идентичното използване на закона.

Преразгледан е и въпросът с пълномощията на основния прокурор.

Прехвърля се надзорът за правда от основния прокурор на съответните по-горни инстанции в прокуратурата. В полето на основния прокурор остават единствено методическите инструкции, такива, каквито пълномощия имат Върховен касационен съд и Върховен административен съд за уеднаквяване на практиката на другите съдилища и прокуратури.

След извършени диалози в Брюксел Движението предложи членовете на Конституционния съд също да се избират с болшинство от 2/3.

Проектът за конституционни промени на Движение за права и свободи планува още споразумяване на въпроса с самостоятелната конституционна тъжба.

Движение за права и свободи предлага унищожаване на условието за липса на двойно поданство на министри и депутати , с цел да не се нарушава Конституцията.

Промените в Конституцията, препоръчани от Движение за права и свободи, отразяват напълно рекомендациите на Венецианската комисия към България, както и всички забележки на европейските и евроанлантическите сътрудници на страната ни.

От придвижването припомниха и хронологията на направените промени, за които по-рано през днешния ден в пленарната зала Йордан Цонев сподели, че останалите не са им обърнали внимание и са ги хвърлили в " кошчето " в предишния парламент. 

Движение за права и свободи показа измененията в Конституцията първо в Брюксел, където на 1 февруари 2022 година водачът на Движението Мустафа Карадайъ организира серия срещи в централата на АЛДЕ. Поправките в Конституцията бяха показани на Хуан Фернандо Лопез Агилар, ръководител на Комисия по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи (LIBE), на Адриан Васкез Лазара, евродепутат, ръководител на Комисията по правни въпроси на Екологичен потенциал, на Стефан Сежурне, ръководител на група " Обнови Европа " и на Софи ин " т Велд, евродепутат, ръководител на Група за наблюдаване на демокрацията, правовата страна и главните права към Комисия LIBE в Екологичен потенциал, показват от партията.

Проектът получи утвърждението на Вера Юрова, зам.-председател на Европейската комисия по полезности и бистрота, на която също бе особено показан.

Проектът за измененията в Конституцията бе изпратен и на посланиците на всички страни-членки на Европейски Съюз, в посолствата на балканските страни и на страните членки на НАТО.

Проектът за промени в главния закон водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ показа още на 3 февруари 2022 година пред публицистите в предишния парламент, а ден по-рано той беше изпратен и на всяка от парламентарните групи.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР