Законопроектът на БСП за борба с корупцията по висшите етажи

...
Законопроектът на БСП за борба с корупцията по висшите етажи
Коментари Харесай

Парламентарна комисия прие антикорупционния закон на БСП

Законопроектът на Българска социалистическа партия за битка с корупцията по висшите етажи на властта бе признат на първо четене в парламентарната комисия по битка с корупцията, заяви пресцентърът на Българска социалистическа партия. Той бе показан от зам.-председателя на Българска социалистическа партия Крум Зарков, който е подчертал на обстоятелството, че се построява нов обединен орган за противопоставяне на корупцията.

" По време на разискванията бе изтъкнато, че работата на досегашните звена, които желае да сплоти държавният законопроект, няма да бъде усъвършенствана, в случай че имат единна шапка и се наруши тяхното поле на деяние. Назначаването на началник на звеното от президентската институция би подсигурило равноотдалечеността от всички структури на държавни ръководства, подвластни на корупцията ", се споделя в известието на партията.

На 4 октомври Министерският съвет утвърди плана за антикорупционен закон на ръководещата коалиция. Предстои към момента неговото разглеждане в комисиите на Народното събрание,

И ГЕРБ, и Българска социалистическа партия оферират да се сътвори конструкция, която ще проверява/разследва всички корупционни афери на властта. В техните планове попада концепцията за вербуването на жители за задачите на тази идея. Проектите на държавното управление и Българска социалистическа партия плануват основаване на нова репресивна държавна конструкция, която ще се трансформира в четвъртия орган в страната, който да употребява специфични разследващи средства след прокуратурата, Министерство на вътрешните работи и ДАНС. Тя ще може да употребява и всички други начини за оперативно-издирвателна активност като изземване, белязане, наблюдаване, внедряване на сътрудници, оперативни комбинации и прочие

Българска социалистическа партия се концентрира върху основаването на проверяващ орган, който да разполага със " специфични проверяващи сътрудници ", създавайки нещо като разбъркан модел сред ДАНС и ГДБОП. Социалистите желаят всяко противоречие сред заявеното имущество и действителното състояние да се проверява. ГЕРБ предлага комисията единствено да може да " ревизира " несъответствия сред имуществото и приходите на високопоставените чиновници в размер над 20 000 лева,.

ГЕРБ бе срещу приемането на анонимни сигнали за корупция от жители през цялото време, до момента в който Българска социалистическа партия ги допускаше в първия вид на своя план, само че след това се отхвърли от тях.

Според ръководещите в новата антикорупционна комисия би трябвало да влязат Комисията за битка с спора на ползи, БОРКОР, Комисията за конфискация, както и отделите на Сметната палата, който се занимава с декларациите на високопоставените чиновници, и в ДАНС, който проверява корупцията по върховете на властта. Българска социалистическа партия е срещу сливането на комисиите за спора на ползи и за конфискация с аргумента, че те работят нещо напълно друго и нямат място там. За другите три структури има единодушие.

Двете партии имат цялостно разминаване по тематиката кой да назначава управлението на новата институция.

Българска социалистическа партия предлага това да прави президентът, а неговите трима заместници от Народното събрание с квалифицирано болшинство. ГЕРБ упорства ръководителят да се избира от Народното събрание, а откакто един път е определен, той да предложи на Народното събрание останалите четирима членове на управлението. Аргументът на ГЕРБ е, че България е парламентарна република.

Адвокатурата към този момент разгласи законопроекта на ГЕРБ за противоконституционен в частта му за конфискацията на нелегално добитото имущество. " Програма Достъп до информация " и Асоциация " Прозрачност без граници " също оповестиха, че плановете и на двете партии имат съществени дефекти. Те предизвестиха, че антикорупционният закон може да " сътвори тайфа платени доносници " и да усили подслушването.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР