Законопроектът е сложен, важното е, че стигнахме до едно удовлетворително

...
Законопроектът е сложен, важното е, че стигнахме до едно удовлетворително
Коментари Харесай

Крум Зарков: Няма противоконституционност в механизма за разследвания на главния прокурор

Законопроектът е комплициран, значимото е, че стигнахме до едно задоволително решение, съобщи служебният министър на правораздаването и благодари на народните представители

Работили сме в синхрон с Конституцията и считаме, че няма противоконституционност в механизма за следствие на основния прокурор. Това съобщи пред публицисти в коридорите на Народното събрание служебният министър на правораздаването Крум Зарков.

" Удовлетворен съм и съм признателен на всички народни представители, които демонстрираха отговорност, бяха в зала и поддържаха този въпрос, който толкоз дълго време беше отлаган. Да, механизъм за следствие на основния прокурор към този момент има в българското законодателство ", разяснява министър Зарков минути, откакто Народното събрание утвърди през днешния ден на второ четене измененията в Наказателно-процесуалния кодекс.

Когато законопроектът бъде оповестен в Държавен вестник и влезе в действие, той може да бъде прилаган, в това число към производства, които към този момент са почнали, посочи министърът на правораздаването.

" Законопроектът е комплициран, значимото е, че стигнахме до едно задоволително решение ", сподели Крум Зарков.

" Въпросът за контрола и отчетността на основния прокурор има няколко измерение. Едното измерение е наказателноправното - това за следствието, а другото е докладът. Според мен и двете откриха решения, които кореспондират с европейските стандарти и на уговорките, които страната ни е поела и по Националния проект за възобновяване и резистентност, и от позиция на мониторингите, на които сме обект ", добави още той.

По отношение на вземането на решение за избор и премахване на висшите магистрати от Висшия правосъден съвет министър Зарков посочи, че крайното решение на законодателния орган е 13 гласа за основния прокурор, а за ръководителите на висшите съдилища ще се изисква квалифицирано болшинство от 17 гласа. Крум Зарков аргументира решението с откритите интернационалните стандарти и по-голямата степен на самоуправление на съдилищата.

Парламентът одобри през днешния ден на второ четене текстовете от измененията в Наказателно-процесуалния кодекс, с които се основава механизъм за следствие на основния прокурор. Предвижда се в случаите, когато е налице легален мотив за започване на следствие против основния прокурор или негов заместител, материалите да се изпращат на ръководителя на наказателната гилдия на Върховния касационен съд. След постъпването им, формираната кореспонденция ще се разпределя неотложно на арбитър, избран на инцидентен принцип, който краткотрайно ще бъде назначен на служба прокурор във Върховната касационна прокуратура, с цел да се отговори на конституционното условие наказателното гонене да се организира от прокурор. Предвидено е да се назначава и прокурор, осъществяващ надзор върху дейностите на прокурора, водещ следствието на основния прокурор.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР