Законопроектът беше представен от Владислав Панев от ПГ Продължаваме Промяната-Демократична

...
Законопроектът беше представен от Владислав Панев от ПГ Продължаваме Промяната-Демократична
Коментари Харесай

Край на дерогацията за Лукойл след 1 март, но последната дума е на пленарната зала

Законопроектът беше показан от Владислав Панев от ПГ " Продължаваме Промяната-Демократична България ". Панев предизвести, че в пленарната зала упоменатите дати за началото на края на дерогацията за " Лукойл " могат да претърпят промени.

" С цел образуване на парламентарно болшинство сред двете четения можем да променим тези дати ", направи ангажимента Панев, предава.

Соцдепутатът Румен Гечев съобщи, че позицията на политическата групировка постоянно е била срещу предлаганите текстове, които са в несъгласие с ползите на българските компании и фамилии. Той уточни, че Европейска комисия е гласувала дерогация за Унгария и България, което не значи, че оказва помощ на Русия.

Гечев добави, че сходно решение би провокирало безпорядък и нарастване на цените на петролните артикули. Неговият сътрудник Петър Кънев предложи да се назначи необикновен шеф на рафинерията, каквато опция законодателно е регламентирана, като задачата е да има надзор върху това какво, къде и по какъв начин се изнася и купува от " Лукойл ".

Българска социалистическа партия желае дружно с дерогацията да бъде неразрешен и вносът на петролни артикули, настояха по-рано социалистите.

Даниел Лорер от ПП-ДБ сподели, че сдружението към този момент е потвърдило, че може да работи най-малко с 50% неруски нефт. Освен това предлаганият нефт от Казахстан и Азербайджан има сходен състав и затова Лорер позволи, че " Лукойл " " няма основна потребност от механически модификации ". Гечев попита вносителите дали ще поддържат " да забраним всички петролни артикули ".

Александър Вълчев от Има Такъв Народ съобщи, че политическата групировка е за това дерогацията да продължи, тъй като тя е позволена от Европейска комисия и стопанската система ни може да се възползва от нея.

От ПГ ГЕРБ-СДС показаха, че вносителите на разисквания план на нормативен акт биха постъпили по-добре, в случай че поддържат отхвърления законопроект на Делян Добрев и да предложат само смяна в периода на дерогацията.

В претекстовете към законопроекта се показва, че с цел да не бъде нарушена сигурността на доставките и да се обезпечи нужното време за механически настройки, само че въпреки всичко да бъде осъществено прекосяването на рафинерията " Лукойл Нефтохим Бургас " АД напълно към неруски петрол, срокът следва да бъде съкратен от в този момент настоящия " до 1 октомври 2024 година " на " не по-рано от 1 март 2024 година и не по-късно от 15 март 2024 година "

От 1 януари се планува прекъсване на квотите за експорт към Украйна и други страни отвън Европейски Съюз на нефтопродукти, модифицирани от съветски нефт.

В разбора на приходите и разноските, свързани с използването на законопроекта, вносителите му показват, че с получената дерогация се нарушава и конкурентоспособността в района, защото страните прилежащи на България не преработват съветски петрол и създаваните горива са с по-висока себестойност. Но все пак не се чака повишаване на цените на горивата, защото " Лукойл " продава горивата на цени по отношение на цените в района към България, написа още в разбора.

В претекстовете към законопроекта се акцентира, че по отношение на използването на закона, признат от Народното събрание на 13 януари, се е открило, че изключването от европейското петролно ембарго е предотвратило разтърсване на пазара на нефтопродукти в страната. България може да получава доставки на недопечен петрол и други първични материали от неруски източници, а може да получава и рафинирани артикули, в случай че те са нужни, се показва още в претекстовете, където се акцентира, че за обезпечаване на непрекъсваемост на активността е очакван период не по-рано от 1 март 2024 година и не по-късно от 15 март 2024 година за анулация на дерогацията.

Според вносителите на законопроекта този период е задоволителен за обезпечаването на доставките на неруски петрол и при нужда осъществяване на механически настройки.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР