Законопроект за създаване на Автомобилна камара, който е предложен от

...
Законопроект за създаване на Автомобилна камара, който е предложен от
Коментари Харесай

Превозвачи протестират срещу опит за "частно министерство на транспорта"

Законопроект за основаване на Автомобилна камара, който е препоръчан от ГЕРБ, " Обединени патриоти " и " Воля ", провокира митинги на превозвачи, които заплашват на следващия ден рейсовете в цялата страна да спрат за час и половина, в случай че законът не бъде отдръпнат. Днес представители на превозвачите се срещнаха с парламентарни групи и получиха цялостна поддръжка от Българска социалистическа партия и частична от " Обединени патриоти ".

Проектът планува Автомобилната камара да " издава, стопира и лишава лиценз за практикуване на специалността авто транспортьор ", в случай че министърът на превоза упълномощи ръководителя на камарата за това. Всички, извършващи превозваческа активност, ще би трябвало да станат наложително членове на камарата. Освен лиценз за пасажери и товари на територията на страната камарата ще издава и лицензите за интернационален транспорт в " общността ", които сега се издават от Изпълнителна организация " Автомобилна администрация ".

Под законопроекта, който е импортиран на 18 май, стоят подписите на депутати от ГЕРБ, " Обединени патриоти " и " Воля ".

Според автобусните превозвачи измененията основават частно министерство на превоза. " Законът за автомобилната камара няма почва в България, не би трябвало да бъде одобряван и настояваме да бъде отдръпнат. Според измененията съперник ще взема решение дали друга компания би трябвало да получи лиценз ", разяснява изпълнителният шеф на Камарата на автомобилните превозвачи в България Димитър Димитров. В организацията членуват най-вече компании от провинцията.

Според Българска социалистическа партия ГЕРБ унищожават транспортния отрасъл

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова разгласи, че партията й поддържа изцяло настояванията на представителите на транспортния отрасъл и упорства ГЕРБ да изтеглят законопроекта неотложно. Нинова сподели, че с тези промени ръководещите унищожават транспортния отрасъл, като го предават в ръцете на околните до властта.

Според Нинова има човек, който към този момент е запазил името на бъдещата автомобилна камара - Миролюб Столарски. Според превозвачите това е станало още преди да стане известно, че ще се основава такава. Председателят на транспортната комисия Станислав Иванов (ГЕРБ) удостовери, че в действителност Столарски е запазил името, само че след това незабавно го е трансферирал на КРИБ, в която членува, и в това няма нищо притеснително.

Миролюб Столарски е ръководител на българската Асоциация на сдруженията от автомобилния превоз. Неговата компания " Карат-С " работи по 15 автобусни линии от градския превоз в София.

Законопроектът е разискван с всички съгласно ГЕРБ

Станислав Иванов съобщи, че законопроектът е бил разискван с всички и е съгласуван с претенции, които са получили. " Направиха се четири кръгли маси, на които този законопроект беше разискван. И на тях беше изказано обратно мнение, което беше в три насоки – първо, да не се преотстъпва правото за издаването на лицензи за транспорт на пасажери и товари на ръководителя на камарата, а то да се реализира от министъра. И това нещо е записано в законопроекта по метода, по който желаеха сътрудниците. Второто искане беше да се радели камарата на две – да има автобусни и товарни превозвачи, и ние се съобразихме и с това искане и разделихме камарата на две и има автобусни и товарни транспорти. Третият укор е във връзка с избора на ръководител и членския импорт – не зная кой ще бъде ръководител и какъв ще бъде членският импорт, защото това нещо ще се реши от всички притежатели на лицензи в България, които са към 16 хиляди души ", сподели Иванов.

" Патриотите " са съгласни с доводите на превозвачите

Депутатът от " Обединени патриоти " Атанас Стоянов разгласи, че са съгласни с доста от доводите на представителите на транспортния отрасъл. " Сериозни опасения имат една немалка част от превозвачите. Най-вече е обвързвано с това, че страната посредством принципала на този бранш Министерство на превоза се освобождава от този ангажимент по повод контрола на този бранш, който в действителност дава една огромна част от брутния вътрешен артикул на страната, извънредно значим за всички ", сподели Стоянов.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР