Законодателният орган на Северна Каролина изпраща законопроекта за преразглеждане на изборите до бюрото на губернатора

...
Законодателният орган на Северна Каролина, контролиран от републиканците, прие в
Коментари Харесай

Законодателният орган на Северна Каролина, контролиран от републиканците, прие в сряда законопроект, който ще направи големи промени в избирателните закони на щата, последните усилия на ръководените от Републиканската партия юрисдикции в цялата страна да пренапишат изборните процедури и да наложат ограничения върху практиките за гласуване.

Законопроект 747 на Сената ще преразгледа съществуващите изборни закони на щата Тар Хийл, добавяйки нови ограничения и крайни срокове и допълнително овластявайки пристрастните наблюдатели на изборите, наред с други промени.

След това законопроектът се насочва към бюрото на губернатора на Демократическата партия Рой Купър, който критикува законодателството и други мерки, свързани с изборите, наложени от републиканците в щата.

„[Използвайки] Голямата лъжа на изборната измама, същата тази законодателна власт иска да блокира гласоподавателите, които смятат, че няма да гласуват за републиканци, да легитимира теоретиците на конспирацията, за да сплашат избирателните работници и да се помажат да решат оспорвани избори. Това е истинската измама“, каза Купър в изявление в четвъртък.

Правоохранителните органи стоят на стража пред сградата на столицата на щата в центъра на Роли, Северна Каролина, на 17 януари 2021 г. Органите на реда стоят на стража пред сградата на щатската столица в центъра на Роли, Северна Каролина, на 17 януари 2021 г. Logan Cyrus/AFP/Getty Images

Като губернатор Купър може да избере да наложи вето върху законопроекта за новите избори. Но републиканците в щата получиха супермнозинство в законодателния орган по-рано тази година, когато представителят на демократическия щат Триша Котъм смени партиите само месеци след като беше избрана в тъмносин район в района на Шарлот, което означава, че депутатите от Републиканската партия вече могат да преодолеят ветото на Купър.

Такива отмени на вето станаха все по-често срещано явление в Северна Каролина през тази законодателна сесия. През юли Купър наложи вето на три законопроекта, които засягат ЛГБТК младежите, но законодателният орган на щата гласува в сряда за отмяна на тези вето, заедно с три други.

SB 747 ще направи значителни промени в гласуването по пощата – промените, които демократите и защитниците на правата на глас казаха, че вероятно биха довели до преброяване на по-малко гласове. Законодателството премахва сегашния гратисен период, който позволява бюлетините, изпратени по пощата три дни след деня на изборите, да бъдат преброени, стига да имат пощенско клеймо от датата на изборите. Вместо това изпратените по пощата бюлетини за отсъствие ще трябва да бъдат получени от окръжната изборна комисия до 19:30 часа. в деня на изборите.

Новото законодателство би попречило на щатските и окръжните избирателни комисии да приемат каквито и да било частни парични дарения за подпомагане на администрирането на избори.

Законопроектът ще промени настоящите правила за регистрация в същия ден по време на предсрочния период на гласуване. Съгласно новото законодателство регистриращите се за същия ден ще трябва да използват „бюлетина за извличане“, която може да бъде изхвърлена, ако окръжната изборна комисия не може да потвърди адреса им. Освен това в законопроекта се посочва, че „ако пощенската служба върне първото известие, изисквано съгласно G.S. 163-82.7(c), като недоставено преди приключването на работния ден в работния ден преди обявяването, окръжният съвет няма да регистрира кандидата и ще извлече на кандидата бюлетина и премахва гласовете на тази бюлетина от официалното преброяване.“

Законодателството също ще премахне изискването предсрочно гласувалите да подписват заявление за отсъствие.

Републиканският щатски представител Грей Милс каза, че тъй като мнозинството от гласоподавателите в Северна Каролина избират да гласуват по време на периода на предсрочното гласуване, вносителите на законопроекта „пренаписаха статута на [ранното гласуване], за да отразяват по-добре статута на деня на изборите“.

КЛЕМЪНС, NC - НОЕМВРИ 08: Гласоподавател минава покрай хора, раздаващи изборна литература на 8 ноември 2022 г. в Клемънс, Северна Каролина. След месеци на предизборна кампания на кандидати, американците гласуват на междинните избори, за да решат тесни състезания в цялата страна. (Снимка от Sean Rayford/Getty Images) КЛЕМЪНС, Северна Каролина – 8 НОЕМВРИ: Гласоподавател минава покрай хора, раздаващи изборна литература на 8 ноември 2022 г. в Клемънс, Северна Каролина. След месеци на предизборна кампания на кандидати, американците гласуват на междинните избори, за да решат тесни състезания в цялата страна. (Снимка: Шон Рейфорд/Гети изображения) Шон Рейфорд/Гети изображения

„Целият законопроект има за цел да подобри нашите избори, да подобри почтеността на нашите избори и да помогне на нашите избори да работят по-добре за всички в Северна Каролина“, каза Милс в сряда.

Партизанските наблюдатели на гласуване ще бъдат допълнително овластени съгласно законодателството, което ще им даде разрешения да използват електронни устройства, за да си водят бележки; слушате разговори между избиратели и служители на изборите; спазвайте процедурите за отваряне и затваряне; и да се движат по-свободно в зоната за гласуване.

„Това е покана да преработим ролята на наблюдателите на изборите в партизански оперативни работници, които имат намерение да сплашват хората и да създават проблеми. Защо някой би искал това?“ Сенаторът от Демократическата държава Наташа Маркъс попита в сряда вечерта, докато изброяваше критиките си към законопроекта преди окончателното гласуване за съгласие. „Законопроектът подкопава правото на глас и честните избори.“

В допълнение към притежаването на мнозинство с възможност за вето в законодателния орган, републиканците вече имат мнозинство и във Върховния съд на Северна Каролина, което повишава вероятността те да надделеят във всякакви съдебни битки относно мярката за преразглеждане на изборите.

Шаная Шелтън от CNN допринесе за този доклад.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР