Законодателни промени може да облекчат недостига на лекарства, коментират от

...
Законодателни промени може да облекчат недостига на лекарства, коментират от
Коментари Харесай

Облекчаването на паралелния внос може да намали недостига на лекарства

Законодателни промени може да облекчат дефицита на медикаменти, разясняват от Българската асоциация за развиване на паралелната търговия с медикаменти. От там акцентират, че сега не доближават медикаменти, които не са в обсега на Специализираната електронна система за следене и разбор на лекарствените артикули, включени в Позитивния лекарствен лист на Република България. ДУМА напомня, че системата наблюдава единствено медикаменти, чиято стойност отчасти или изцяло се поема от НЗОК или Министерство на здравеопазването. За да получи лекарство позволение за успореден импорт, са нужни 90 дни и още 30, с цел да му бъде позволена цена. Често поради тромави процедури то  може да стигне до пациента за 10 даже 12 месеца, споделят от асоциацията.
Производствени и логистични проблеми, липса на импорт и неправилна приложимост генерират дефицита на медикаменти у нас. От асоциацията считат, че е непростим опитът да се трансформира Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина, " с изключение на вероятно да се удовлетворят отдавнашни лобистки ползи против паралелната дистрибуция ". От там са на мнение, че няма институционални разбори на аргументите за дефицита на антибиотици и инхалаторни артикули за деца и с цел да се компенсира, следва да се насърчи паралелният импорт.
Около 2000 медикаменти са изтеглени от България през 2014-2020 година Според годишния отчет на ИАЛ през 2020 година по избор на притежателите на позволения за приложимост са прекъснати 268 позволения. " Необходими са лечебни управления за лекарите, в които ясно да бъде разказано кои медикаменти са изтеглени и това е ангажимент на Министерство на здравеопазването, споделят от асоциацията. Многократно предлагаме да се регламентира опция да внасяме тези медикаменти, само че оставаме нечути, допълват от там.
 >

 
 
 
 >
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР