Законодателната промяна е предложена от народните представители Антон Тонев („Продължаваме

...
Законодателната промяна е предложена от народните представители Антон Тонев („Продължаваме
Коментари Харесай

Здравната комисия прие промени, относно лечението на деца до 18 години

Законодателната смяна е препоръчана от народните представители Антон Тонев („ Продължаваме Промяната “), Георги Михайлов („ Българска социалистическа партия за България “), Ивайло Христов („ ИТН “) и Александър Симидчиев („ Демократична България “).

В претекстовете на вносителите се показва, че задачата на препоръчаните промени е да се преодолее законовата възбрана за възнаграждение с обществени средства на медикаменти, прилагани „ оф лейбъл “ - отвън изискванията на разрешението за приложимост.

С предлагането се планува изключение в случаите, в които медикаментите се ползват на деца. Предвижда се медикаментите да се употребяват при лекуване на деца, страдащи от редки болести, от онкохематологични и от автоимунни болести.

НЗОК, министерствата на опазването на здравето и на финансите, омбудсманът, съсловните организации на помощник-фармацевтите и на фармацевтите, както и пациентски организации поддържат препоръчаните промени. Няма нито едно негативно мнение, уточни ръководителят на комисията доцент Антон Тонев.

Преди дни министърът на опазването на здравето в оставка Асена Сербезова сподели пред публицисти, че се чакат нормативни промени за лекуването на деца с медикаменти, неразрешени за приложимост в България. По думите й средствата за възнаграждение на терапиите са обезпечени.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР