Законодателната програма на движението включва и подкрепа на бизнеса и

...
Законодателната програма на движението включва и подкрепа на бизнеса и
Коментари Харесай

ДПС подготвя конституционни промени

Законодателната стратегия на придвижването включва и поддръжка на бизнеса и хората за справяне с рецесията
„ Нашата законодателна стратегия включва през тази сесия няколко съществени посоки. ПГ на Движение за права и свободи приготвя конституционни промени. Те са на фаза работа с специалистите по заданието. На този стадий конституционните промени ще включват условията и рекомендациите на нашите европейски сътрудници “, уточни депутатът от Движение за права и свободи Йордан Цонев.

По думите му втората група законодателни начинания ще бъдат по отношение на антикорупционното законодателство.

„ Ние казахме още при приемането на кабинета, че ще поддържаме всички начинания, изключително тези, които касаят оповестената нулева приемливост към корупцията. Знаете, че позицията на ПГ на Движение за права и свободи и на партията ни от доста години е, че най-важната борба с корупцията е отстраняването на изискванията за реализиране на такава, а това би трябвало да стартира от законодателството. По тази тематика към този момент внесохме първия си законопроект. Той беше по отношение на условието на нашите европейски и натовски сътрудници за унищожаване на капиталовото поданство, по този начин наречените златни паспорти. Нещо повече нашата парламентарна група, ръководителят и управлението, поискахме в сигнал до прокуратурата и ДАНС, способените органи, да бъдат разследвани всички случаи на обещано българско поданство по по този начин наречените златни паспорти, споделям всички, не 49, 51 или 20, и да бъде оповестено на обществеността при какъв брой от тях вложенията са фиктивни, кои са отговорните лица, и те да бъдат осъдени с цялата суровост на закона. Много държим на цялостна бистрота по тази тематика и ще продължим парламентарния надзор към институциите “, безапелационен бе Йордан Цонев.

Той разгласи още, че ПГ на Движение за права и свободи работи по Законопроект за изменение на Закона за публичните поръчки.

„ Разбрахме от изпълнителната власт, че в предни мандати са реализирани поръчки по процедурата „ инхаус “, която била позволена от Европейския съюз, само че тук в България през нея са реализирани корупционни практики. Тъй като виждаме, че държавното управление е заето с други работи, ще му оказваме помощ и нашият законопроект ще отстрани опцията за инхаус процедури. Движение за права и свободи в никакъв случай не е взело участие в такива процедури и считаме, че откакто държавното управление и обществеността считат, че по този метод се организират корупционни практики, тази врата би трябвало да бъде затворена. Разбира се, в Закона за публичните поръчки ще има и други промени, които ще бъдат в същата посока – изсветляване на процеса и затваряне на корупционните порти “, акцентира той.

Движение за права и свободи работят и по Законопроект за промени в закона за обществените финанси.

„ Искаме разноските, които прави изпълнителната власт, да бъдат безусловно обществени, транспарантни и да минават през глоба на Народното събрание “, уточни Цонев.

Следващата група законодателни промени, които оферират от Движение за права и свободи са свързани с поддръжка на бизнеса и възстановяване на бизнессредата.

„ Знаете, че Движение за права и свободи постоянно е имало политика в тази област. Ние считаме, че би трябвало да се промени Закона за поощряване на вложенията. В нашата стратегия от 2017 година имаме ускорение пътя на всяка една инвестиция с дейната интервенция на страната в интерес на вложителите “, сподели депутатът от Движение за права и свободи.

Четвъртата група е законодателство в поддръжка на хората и обществената сфера.

„ Третата и четвъртата група ще бъдат и с антикризисна устременост. Да подпомогнем със законодателни ограничения бизнеса по повод справяне с рецесията и неговата конкурентноспособност, както и да подпомогнем хората да се оправят с рецесията и с инфлационния потрес. Ще внесем промени в Закона за горите, с цел да се спре практиката, всяко власт, която пристигна да употребява като бухалка дървата за огрев, които получават хората, за политически напън или за изборни технологии “, съобщи още Йордан Цонев.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР