Законодателната комисия на черногорския парламент одобри правителствения законопроект за свободата

...
Законодателната комисия на черногорския парламент одобри правителствения законопроект за свободата
Коментари Харесай

Черна гора приема закон, лишаващ Сръбската църква от влияние

Законодателната комисия на черногорския парламент утвърди държавния законопроект за свободата на вероизповеданията.

Членовете на ръководещото болшинство гласоподаваха в поддръжка на оферти закон, срещу се оповестиха от опозиционния Демократичен фронт и СНП, оповестява Vijesti. Преди началото на съвещанието пред Народното събрание на митинг се събраха сръбски духовници отпред с митрополит Амфилохие.

„ В Черна гора, както и другаде, където има господство на закона, собствеността върху парцел може да бъде открита единствено посредством доказателство за благосъстоятелност. Обявяването за юридическо лице може да стане единствено след вписване в държавен орган. Публичните културни богатства могат да се употребяват единствено при спазването на закона ”, съобщи вицепремиерът Зоран Пажин.

Ключов миг в новия закон е инспекцията на легитимността върху собствеността на религиозните здания. Законът планува, че религиозни обекти и земя, издигната или добита от страната до 1 декември 1918 година, ще станат държавна благосъстоятелност, в случай че няма доказателства за благосъстоятелност на религиозната общественост върху тези обекти, които сега се употребяват.

Законът ще лиши от въздействие Сръбската православна черква, която е определяна от президента Мило Джуканович като най-важният инструмент на великосръбския хегемонизъм в балканската страна. -->

През последните десетилетия битува широкоразпространеното, само че извънредно неправилно мнение, че черногорците са извънредно близки и най-верни от всички южнославянски нации на сърбите. Това не е тъкмо по този начин. Черна гора има дълъг държавен живот преди да попадне в лапите на династията на Караджорджевичи след 1 декември 1918 година

Важна роля за основаването на черногорската страна има локалното православно духовенство. Фактическият лидер на националноосвободителното придвижване при започване на 19 век е духовникът княз Данило, който основава теократична страна, в която черногорската черква има голямо значение и тя е водеща във всички сфери на живота.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР