Законодателите в долната камара на френския парламент днес приеха резолюция ...

Законодателите в долната камара на френския парламент днес приеха резолюция

Френското Национално събрание гласува правото на аборт да бъде включено в конституцията


Законодателите в долната камара на френския парламент през днешния ден одобриха резолюция за включването на правото на аборт в конституцията на страната, оповестява Българска телеграфна агенция.

Това е първата стъпка в дългата и несигурна законодателна борба, провокирана от анулацията на правото на аборт в Съединени американски щати.  

Мярката бе утвърдена с 337 гласа " за " и 32 гласа " срещу " в 577-членното Национално заседание.

За да бъде одобрена, всяка мярка би трябвало първо да бъде утвърдена с болшинство в Националното заседание и горната камара на Народното събрание - Сената, а по-късно и на общонационален референдум.

Вносителите на предлагането споделят, че то цели да " отбрани и подсигурява главното право на доброволното спиране на бременността и на контрацепция, като го впише в Конституцията ".

Процедурите по преустановяване на бременността са декриминализирани във Франция с основен закон през 1975 година, само че в конституцията няма нищо, което да подсигурява правото на аборт.

" Намерението ни е ясно: не желаеме да оставим никаква опция на хората, които се опълчват на правото на аборт и контрацепция ", съобщи Матилд Пано, председателка на групата на крайнолявата партия " Непокорна Франция " в Националното заседание и съвносител на предлагането.

Министърът на правораздаването Ерик Дюпон-Морети съобщи, че центристкото държавно управление поддържа самодейността.

Неотдавнашно социологическо изследване сподели, че над 80 % от френското население поддържа правото на аборт. Резултатите съответстват с тези от предходни изследвания. Според същото допитване измежду французите има солидно болшинство за вписването на правото на аборт в конституцията.

 

 

Източник: novini.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg