Законодателите от енергийната комисия на Европейския парламент подкрепиха в сряда

...
Законодателите от енергийната комисия на Европейския парламент подкрепиха в сряда
Коментари Харесай

Евродепутати настояват за по-голяма енергийна спестовност за справяне с газовата криза

Законодателите от енергийната комисия на Европейския парламент поддържаха в сряда по-амбициозните цели на Европейски Съюз за икономисване на сила и разширение на възобновимата сила, обсъждани като основни за преустановяване на зависимостта на Европа от съветски газ, съобщи Ройтерс.

Европейските управляващи в Брюксел се мъчат да се приготвят за по-нататъшни съкращения на доставките на съветски газ и идната Европейска комисия ще разкрие проект за това по какъв начин страните могат да се оправят тази зима, в случай че Москва спре изцяло доставките на синьото гориво.

Междувременно Европейски Съюз договаря за по-амбициозни законодателни ограничения, с цел да се накарат страните да заменят съветския газ с чиста сила през това десетилетие и да понижат затоплящите планетата излъчвания на въглероден диоксид.

Енергийната комисия на Европейския парламент поддържа в сряда предложение за повишение на задачата на Европейски Съюз за икономисване на първична и последна сила с до 14,5% до 2030 година.

Евродепутатите желаят надалеч по-висока цел от енергийна пестеливост от 9%, която Комисията в началото предложи през предишното лято, макар че Европейска комисия усили това равнище до 13% през май в опит да се откаже от съветските горива по-бързо, откакто Москва нахлу в Украйна.

" Добро за климата и неприятно за Путин ", съобщи в " Туитър " след гласуването Нилс Фуглсанг, водещ народен представител по предлагането. Предложението в енергийната комисия на европарламента беше признато с огромно болшинство от 50 гласа " за ", 7 бяха " срещу " и 13 " въздържали се “, заяви БНР.

Европейските депутати също по този начин поддържаха с огромно болшинство задачата за приемане на 45% от силата в Европейски Съюз от възобновими източници до 2030 година по отношение на 22% през 2020 година Първоначално Брюксел предложи 40%, само че увеличи тази цел до 45% след съветската инвазия в Украйна.

Постигането на задачата за енергийна пестеливост ще изисква възобновяване на милиони " гладни за сила " здания, които създават една трета от излъчванията на парникови газове в Европейски Съюз.

Държавите членки също по този начин ще би трябвало да преодолеят дългогодишните забавяния на разрешителните, които сега попречват нови планове за вятърна и слънчева сила. Европейски Съюз предложи обособен закон за ускорение на разрешителните за възобновими енергийни източници, показва Ройтерс.

Пълният състав на Европейския парламент ще гласоподава утвърдените от енергийната комисия оферти през септември. Ако бъдат утвърдени, те ще образуват позицията на европарламента за договаряния със страните от Европейски Съюз по окончателните закони.

Страните членки обявиха, че поддържат първичните оферти на Комисията, които към този момент биха отбелязали по-високи упоритости спрямо актуалните политики на Европейски Съюз, и възнамеряват да прегледат по-амбициозните цели в идните договаряния.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР