Законно би било всяко ограничение във връзка с въвеждането на

...
Законно би било всяко ограничение във връзка с въвеждането на
Коментари Харесай

Адвокат: Ваксинационният паспорт може да бъде законен при определени условия

 Законно би било всяко ограничаване по отношение на въвеждането на имунизационните паспорти, което е съобразено с избрани критерии. Това важи единствено при доста ясно разписване на това какви права следва да носи един сходен документ и какви ограничавания залага. Това заяви адвокат Калина Михайлова в предаването  " Бизнес старт “ по Bloomberg. 

" Личните права, правото на персонален живот, правото на напредване – това са права, които всеки един жител на Европейски Съюз и на света е безусловно миропомазан да има и  да упражнява. Въпросът е обаче, че някои от тях могат да бъдат лимитирани предвид на една по-голяма цел – да речем опазването на публичното здраве в международен мащаб, т.е. една по-висша цел “, разяснява адв. Михайлова.

" В този смисъл могат да бъдат лимитирани правата, само че единствено при доста ясно разписване на това какви права следва да носи един имунизационен паспорт и какви ограничавания залага. Колкото по-конкретно тези неща бъдат разказани и съобразени с настоящите конвенции за отбрана правата на индивида и разпоредбите на Световната здравна организация, толкоз по-ясно ще бъде какво носи на жителите този документ и какво им взима. “

Ако бъде лимитирано правото на напредване единствено по отношение на слагането или не слагането на ваксина, остава отворен въпросът за хората, които не са се ваксинирали заради здравословна причина като съпътстващо заболяване, както и за тези, които попадат отвън възрастовата група за слагането й “, споделя адв. Михайлова.

По думите й към сегашния миг има разнообразни планове и разисквания за издаването на имунизационен паспорт, като в Европейски Съюз се разясняват главно три разновидността.

" Подобен документ ще бъде издаван по отношение на към този момент сложена ваксина. Възможно е с него да се снабдят и хора, които са изкарали Covid и са построили натурален имунитет вследствие на инфекцията. И третата опция е да е предопределен и за лицата, които даже и да желаят да им бъде сложена ваксина, това не би било вярно съгласно техният здравен статус. “

Тя акцентира още, че у нас коронависурната имунизация е на напълно непринуден избор.

" Към сегашния миг работодателите също нямат право да постановат своето решение за имунизация по отношение на служащите и чиновниците си. Това е нарушение на правата им. При сходни случаи може да бъде подаден сигнал към Главна ревизия по труда, а чиновниците могат да си търсят правата и по правосъден път, в случай че бъдат уволнени единствено на това съображение “, разяснява още гостът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР