Законната лихва за просрочени парични задължения на граждани, фирми и

...
Законната лихва за просрочени парични задължения на граждани, фирми и
Коментари Харесай

Лихвата по просрочени задължения у нас се вдига

Законната рента за просрочени парични отговорности на жители, компании и организации от 1 януари 2023 година е 11,42 на 100 на година. 

Това показаха от Националната организация по приходите (НАП) в отговор на питане на Българска телеграфна агенция.

У нас лихвата за просрочие се регламентира от Закона за отговорностите и договорите и Постановление на Министерски съвет № 426 от 18 Декември 2014 година

В тях е записано, че така наречен  наказателна рента, която се ползва към всички обществени отговорности (данъци, осигуровки, такси и др.), се образува два пъти в годината  – на 1 януари и 1 юли, като към базовия %, който е 10 на 100, се добави размерът на главния лихвен %, определян от Българската национална банка.

Тъй като през януари той е в размер на 1,42 на 100, законната рента за просрочени парични отговорности, която се ползва постоянно и в контракти сред жители и компании, доближава 11,42 на 100 на година.

Дневният размер на законната рента за просрочени парични отговорности е еднакъв на 1/360 част от годишния размер , се показва още в цитираното нагоре разпореждане.

За последно главният лихвен % (ОЛП) бе друг от нула през януари при започване на 2016 година, само че тогава неговият размер бе 0,01 на 100, което правеше законната рента за просрочие 10,01 на 100.

Причината за увеличение на ОЛП пък е  ръстът на лихвените проценти на междубанковия пазар у нас , в резултат на увеличените водещи лихви на Европейската централна банка.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР