Законите в една държава отразяват ценностите и стремежите на обществото

...
Законите в една държава отразяват ценностите и стремежите на обществото
Коментари Харесай

Само в 6 страни жените са изцяло равнопоставени с мъжете

Законите в една страна отразяват полезностите и стремежите на обществото ѝ. Има доста правни системи по света, които вършат мъчно за дамите да работят и печелят пари.

Световната банка преглежда в нов отчет 35 знака за равенството сред двата пола в 187 страни, написа Quartz. Тези критерии обгръщат закони за благосъстоятелност и заместничество, пенсионни политики, права на работното място, правила уреждащи брака, заплати и други индикатори.

Изследването е открило, че дамите и мъжете са изцяло равнопоставени единствено в 6 страни. В тях на дамите се дават същите благоприятни условия, като на мъжете и има законодателство, което предизвиква равенството сред половете. Например наставнически отпуск и правила за еднообразно възнаграждение.

Зв e здните 6

Добрите вести са, че на световно равнище се вижда прогрес. Преди десетилетие нито една нация не отговори на критериите на Световната банка за равнопоставеност сред половете. През 2019 година картината наподобява по-оптимистично. Белгия, Дания, Франция, Латвия, Люксембург и Швеция дадоха отговор на 100% от всичките 35 индикатора, определящи дали мъжете и дамите са равнопоставени.

Забележително е, че Субсахара в Африка е районът с най-вече направени промени през последните 10 години. В тази част през последното десетилетие са били признати 71 разнообразни закона. Те са разрешили на дамите да стартират работа, да са предпазени на работното място и от домашно принуждение.

За разлика от тях страните в Близкия Изток и Северна Африка са осъществили 19 промени едновременно. Приели са се нови закони за отбрана от домашно принуждение в Алжир, Бахрейн, Ливан и Саудитска Арабия.

Има към момента много работа и потребност от промени, с цел да може двата пола да са равнопоставени. Жените имат 75% от законовите права на мъжете съгласно проучването. Различията в законите са причина за това, дамите по-трудно да си намират работа, да стартират личен бизнес и да вземат самостоятелни от стопанската система решения за техните фамилии.

Тази статистика е освен обезсърчаваща за милиардите дами, които работят без да имат пълномощията на мъжете. Но съгласно отчета в такива страни стопанската система не действа оптимално.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР