Законите, с които сме се ангажирали до края на годината

...
Законите, с които сме се ангажирали до края на годината
Коментари Харесай

Крум Зарков: Предлагаме да бъде създадена агенция, която да разследва корупцията по високите етажи на властта

Законите, с които сме се заели до края на годината по Плана за възобновяване, би трябвало да са приоритет за Народното събрание. Както и за бюджета, който се обвързва със основаването на болшинство. Това съобщи служебният министър на правораздаването Крум Зарков в предаването „ Денят стартира “ по Българска национална телевизия.

По думите му половината от 22-та закона по Плана за възобновяване са под опеката на Министерство на правораздаването. И добави, че всички са подготвени и следва да бъдат препоръчани на Министерски съвет.

Аз съм имал опция да следя законодателната интензивност. Действително политическите сили влизат с избран брой подготвени законопроекти, които внасят в деловодството. Надявам се, това е, с цел да бъдат признати, а не, с цел да бъдат регистрирани, сподели още той, представен от novini.bg.
Правосъдният министър разяснява отчета на Венецианската комисия за арбитър, който да може да проверява основния прокурор.

Плана за възобновяване беше основан по две линии – за природосъобразна стопанска система и господство на закона. Това са сложни промени, които не касаят единствено следствие на основния прокурор. Законопроектът от предходния министър е пратен на венецианската комисия. Той включва промени засягащи наказателното гонене при вероятно следствие на основния прокурор. Европейската комисия счита че в България няма механизъм да се проверява основния прокурор. Становището на Венецианската комисия има два аспекта. Първият аспект е, че концепция посрещната по-скоро добре. Вторият аспект - това напълно не е задоволително. Министерство на правораздаването преглеждаме това мнение и рекомендациите, които сме получили. Този закон беше импортиран от „ Демократична България “ ще мине и през Министерски съвет. За него срокът по Плана е лятото на другата година. Имаме десетина дни, в които да нанесем промени и да се получи добър закон, означи Зарков.

В България въпросите за върховенството на закона са изключително мъчителни. В този смисъл това са доста сложни промени, които не касаят единствено основния прокурор, само че по доста аргументи, като да вземем за пример, че този въпрос виси прекомерно дълго време. Затова ние и нашите интернационалните сътрудници се концентрираме върху него, добави още министър Зарков.
Зарков означи, че следва на Министерски съвет да бъде прегледано предлагането на Министерство на правораздаването на антикорупционното законодателство.

Предлагаме да бъде основана организация с проверяващи функционалности, която да се концентрира върху следствие на корупцията по високите етажи на властта. Необходим е този орган, с цел да не може да се въздейства върху него. Гаранции за самостоятелност на тази организация ще бъде, че членовете няма да са директно избиран от Народното събрание. Агенцията ще се състои от 5 индивида с мандат 5 години. Двама от тях ще бъдат избирани от Народното събрание, един от президента, един Върховния касационен съд и един от Върховния административен съд. Председателят да се избира сред тези пет индивида на ротационен принцип, като всеки един от тях да бъде ръководител една година. Много е значим методът, по който работят проверяващите, посочи министър Зарков.

Може да се сътвори хартиено болшинство. Аз съм пореден последовател на машинното гласоподаване. Гласуването с хартиени бюлетини или с машини да бъдат погледнати с сериозно око. Сместването на двете може да бъде допустимо най-лошото решение. Повечето от хората от Българска социалистическа партия сме защитавали дружно машинното гласоподаване, добави още Зарков.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР