Законите не променят мисленето ни, а мисленето ни трябва да

...
Законите не променят мисленето ни, а мисленето ни трябва да
Коментари Харесай

Коментар на водещия: "Нравственият саботаж на закона"

Законите не трансформират мисленето ни, а мисленето ни би трябвало да трансформира законите. Още Стоян Михайловски написа, че фактически свободен човек не е оня, който ръководи себе си, както му скимне, а оня, който ръководи себе си, както се изисква от съвестта и здравия разсъдък.

Ако да вземем за пример шефът на КПКОНПИ е купил апартамент с нелегално застрояване на покрива или той самият е застроил покрива на постройката и това бъде оповестено за законно, откакто преди този момент е било оповестено за нелегално, се изпраща неверен сигнал, който още повече размива визиите за разрешено и непозволено в публичните показа.

Ефектът от сходни дейности има разлагащ резултат върху груповия морал. Класика, само че нищо ненадейно. Не инцидентно първоначално ви цитирах Стоян Михайловски, още преди 80 години, той отбелязва, че публичните закони са отражение на законите на живота в едно общество.
Камарата на архитектите изиска нова инспекция за терасата на шефа на КПКОНПИ Проверката по документи на Столичната община сподели, че обектите на терасата е възможно да останат
Например, на хиляди здания в София, а и в цялата страна, има противозаконни структури. Масово са затворени спешните връзки, които служат за евакуация при пожар или естествено злополучие, тъй като някой нелегално е решил да разшири с няколко квадрата жилището, мезонета или студиото си.

Сигурен съм, че сега доста от вас, поклащат глави, тъй като това се е случило и с вашата постройка. Но оневинявайки обществено един човек като ръководителя на КПКОНПИ за сходно, толкоз постоянно срещано нарушаване на закона, ти изпращаш сигнал освен към хилядите закононарушители и техните съседи, а и към цялото общество, че непозволеното може да стане разрешено когато и да е.

Тоест, обезсилваш метода, по който би трябвало да се приема закона и неговото използване на чисто психическо равнище. Казваш - законът регламентира това, само че е възможно и това... Подменяш визиите на обществото. Ако тези показа са комплицирани и не са отражение на полезности, които да подхранват използването на тези закони, няма текст, който да докара до качествена смяна, нито в законите, нито в тяхното разбиране, нито в тяхното използване.

Отгоре-надолу потегля следващият сигнал, че всичко е разрешено. Как тогава да спрем да се изпреварваме на двойна непрекъсната линия или да хвърляме боклука си на тротоара, или да пожелаваме от властимащите да спрат да взимат подкупи, откакто законите нямат никаква стойност в нашите лични глави?
Кои политици подадоха оставки поради „ Апартамент гейт ”? Заради покупко-продажбите си, от властта си потеглиха четирима души
Например, методът, по който се разви абсурдът към " Апартаментгейт " и заключенията на проверяващите, също има последствия за публичното схващане. Масова процедура е да изповядваш договорка на данъчна оценка, с цел да спестиш от нотариални такси. В случая компаниите продавачи всеобщо пестят хиляди от налози, приемайки доплащане до действителната стойност посредством анекси. Това е добре за тях. Но още по-добре е за някои техни клиенти, които не би трябвало да потвърждават приходите, с които получават своите парцели. Тоест ние чакахме не толкоз да научим дали документите на проверяваните са изрядни, а какъв е произходът на приходите, с които властимащи си купуват парцели.
Антикорупционната комисия реши за жилищата на властта: Няма нарушавания Държавниците, които се снабдиха с жилища, се ревизират и от Национална агенция за приходите
И в този случай, законът е безпомощен, тъй като няма воля той да бъде прибавен. Всичко това значи, че стремежът към правов ред у нас, не е задоволително узрял, с цел да провокира смяна. Ако приемем логиката, че властимащите са отражение на груповия ни нрав, казусът е в нас, а не в тези по високите етажи на властта, в които се оглежда този наш нрав.

Или както с мъка написа Стоян Михайловски - " материалният ред - с цел да бъде дългогодишен - би трябвало да почива върху нравствения ред. В културна страна законът е синтез на рационални воли и на просветени съвести ".
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР