Законът за противодействие на корупцията, който е един от най-важните

...
Законът за противодействие на корупцията, който е един от най-важните
Коментари Харесай

Ще издържи ли сглобката теста КПКОНПИ

Законът за противопоставяне на корупцията, който е един от най-важните проби, през които би трябвало да премине ръководещата коалиция, с цел да се види до каква степен е постоянна, стартира да се гледа на второ четене през днешния ден в Народното събрание. Дебатите обаче вървяха мъчно и трудно. От общо 4 часа пленарно време близо 2 часа бе използвано за отмора. В последна сметка депутатите през днешния ден не одобриха нито един текст.

Депутатите дебатираха главно на какви критерии да дават отговор бъдещите членове на Комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ). Размяна на реплики провокира предлагането на народния представител от „ Продължаваме промяната – Демократична България “ (ПП-ДБ) Стою Стоев в закона да бъде написано претендентите да имат седем вместо пет години юридически стаж, както и юридическо или икономическо обучение или седем години стаж в службите за сигурност.

Стоев направи публицистична корекция и за това членовете на бъдещия антикорупционен орган да се избират от Народното събрание с болшинство от две трети.

" Знаете, че този законопроект е обвързван с Плана за възобновяване и резистентност, знаете че имаше задълбочена връзка за него ", добави депутатът.

Той сподели, че във връзка с въпросните две оферти за редакция са получени рекомендации да бъдат изпълнени. Относно избора на членове, Стоев направи и последващо предложение членовете на номинационната комисия, която ще се образува при всеки избор на състав на антикорупционния орган, да изготвят обстоен отчет и „ целесъобразно класиране на претендентите “, което да бъде предоставено на отрасловата парламентарна комисия.

Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС възрази като уточни, че в случай че сходно предложение се одобри, то би сложило работата на Народното събрание в режим на обвързана подготвеност и означи, че това би последвало и при избора на Висш правосъден съвет (ВСС), Инспекторат към Висш съдебен съвет, Комисия за защита на конкуренцията (КЗК), Комисия за финансов контрол (КФН).

" Да приемем, че номинационната комисия ще прави класиране с първо, второ и трето – значи да сложим Народното събрание в изискване на обвързана подготвеност. Аз като депутат това не мога да го приема ", добави той.

Чолаков изиска редакция на предлагането на Стоев - вместо думите " целесъобразно класиране ", да бъде написано " целесъобразно оценяване на претендентите ".

Чолаков разяснява и опцията за избор на членове с две трети болшинство като напомни наредбите на Конституцията, където ясно е указано, в кои случаи се изисква друго болшинство. Той бе безапелационен, че ще поддържат законопроекта, само че в случай че въпросните ремонти бъдат признати, то от ГЕРБ-СДС ще сезират Конституционния съд.

В имитация Петър Петров от „ Възраждане “ попита по какъв начин човек с висше икономическо обучение ще може да вземе решение за постановени правосъдни решения и правосъдни практики.

" Да не променяме разпоредбите за избор на членове, единствено тъй като са открити избрани персони, които да бъдат назначени ", моли депутатът.

Цвета Рангелова (също от „ Възраждане “) попита да не би да е имало някакво скрито заседание на членовете на правна комисия. Рангелова настоя Стоев да излезе на трибуната и да запознае пленарната зала с въпросните рекомендации и техния създател.

" Несериозен е този метод ", сподели тя.

Стою Стоев отговори като уточни, че всички членове на правната комисия са получили писмо от Министерство на правораздаването. Рангелова сподели въпросното писмо от трибуната и означи, че в него нямало и ред от въпросните рекомендации. 

Тошко Йорданов от ИТН се обърна към ГЕРБ-СДС:

" Вие като депутати за какво сте тук – в името на властта, да изкарате колкото можете, или ролята ви на депутати е да приемате закони, които да създадат живота на българските жители по-спокоен, по-уреден и по-справедлив, същото направихте с бюджета. Вашите специалисти направиха " бюджета на Асен на „ саздърма “, след което всички го гласувахте и към този момент берем следствията – страната е на недостиг. Какъв е смисълът от вашето наличие тук ", попита Йорданов.

На ПП-ДБ Йорданов напомни, че когато Слави Трифонов е провел първата си среща с Кирил Петков и Асен Василев, първата му имитация по-късно е била – " тези са аджамии ".

" Вие сте тежки аджамии, сътрудници. В момента желанието на Киро да се сътвори нова КПКОНПИ като бухалка – да тормози политическите си съперници, ГЕРБ по този начин ще ви изработят, че ще има по-гадна бухалка по отношение на остарелия закон и тя ще е в ръцете на ГЕРБ, а вие лавандули такива – ще страдате от това ", добави Йорданов.  

Радомир Чолаков отговори като уточни, че въпросният законопроект е импортиран от Десислава Атанасова и е значим за осъществяването на Плана за възобновяване и резистентност и по тази причина ще го поддържат. Той сподели още, че доста би се радвал, в случай че въпросните оферти бъдат оттеглени.

Очаквайте детайлности!
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР