Законът за отбраната и въоръжените сили, предложен от ГЕРБ, представлява

...
Законът за отбраната и въоръжените сили, предложен от ГЕРБ, представлява
Коментари Харесай

Нинова: Борисов разпалва войната с президента

Законът за защитата и въоръжените сили, препоръчан от ГЕРБ, съставлява нова офанзива против президента Радев. Той е вмешателство в пълномощията на президента. Той е жестоко нарушаване на разделянето на управляващите, кух закон, който не поражда правни последствия, само че е размахване на пръст към президентската институция. Това сподели от парламентарната естрада водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова Корнелия Нинова е български политик от Българска социалистическа партия, член на Парламентарната група на... към профила.

Този законопроект заобикаля Конституцията и я нарушава. В Конституцията написа, че президентът назначава и освобождава висшия команден състав на въоръжените сили и удостоява с висши военни звания по предложение на Министерски съвет. Това е фактическият състав на Конституцията. Предложение на Министерски съвет и акт на президента. Със закона, който оферирате, вие допълвате Конституцията. Защото казвате, че президентът може да издаде този акт едвам след наложително чуване на претендентите в комисията по защита - наложително и то преди да започва процедурата през Министерски съвет и през президента. Защо споделям, че този закон е кух – тъй като в самите претекстове сте записали, че той няма да повлиява на решенията на Министерски съвет и на президента. Тогава за какво го вършиме? Няма да има правни последици, само че одобряваме специфичен закон за това, съобщи Нинова.

Сигурно ще извършите последваща крачка - ще предложите и сходно нещо за посланиците и дипломатите. Защо го вършиме сте го написали в претекстовете – първо, с цел да се издигне формалният престиж на висшето офицерско звание. Армията и църквата са единствените институции с позитивен рейтинг. Армията има утвърждение от 30%, а Народното събрание от 9%. Може ли някой да им изясни по какъв начин институция с 9% рейтинг ще издигне престижа на такава с 30%. Втори претекст, който сте записали – с цел да има по-голяма бистрота при връчването на званията. То и в този момент може да има. Има комисия по защита, има устав на Народното събрание, в който се споделя, че можете да поканите всеки да пристигна да го изслушате. Сега обаче се прави наложително, със закон, и като част от фактическия състав на текста в Конституцията. Ако желаете бистрота, поканете ги тези хора – никой не ви пречи. Правилникът ви дава право, изслушайте ги, поканете публицисти, задавайте им въпроси. Не, би трябвало специфичен закон, с цел да кажем на президента – внимавай! Обръщам се към премиера Борисов, тъй като зад това стои той. Това, че го внасят група народни представители, няма по какъв начин да стане без утвърждението от премиера. Спрете с тази война с президента Радев. Спрете с всеки свои акт да разпалвате противопоставяме сред институциите, тъй като това е нездравословно за държавността. Отсреща ви не стои Плевлениев. Г-н Цветанов оня ден сподели в имитация към президента Радев: „ не се опитвайте да набивате чеп сред мен и господин Борисов. Други са опитвали и са се провалили “. Клин няма – те работят дружно. Но в този момент апелирам да чуете и моите думи – не се опитвайте да опитомявате президента Радев – няма да съумеете. Ще се неуспехите в това, само че проваляйки се в тази персонална борба, ще съсипете страната. Ако приемете този текст, с който допълвате парламентарен текст, внасяме тъжба в Конституционния съд, сподели още Корнелия Нинова, представена от пресцентъра на Българска социалистическа партия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР