Законът за хазарта на Валери Симеонов ще бъде блокиран, поне

...
Законът за хазарта на Валери Симеонов ще бъде блокиран, поне
Коментари Харесай

Парламентът ще пита Европейската комисия за закона за хазарта на Валери Симеонов

Законът за хазарта на Валери Симеонов ще бъде блокиран, най-малко за 4 месеца, откакто парламентарната комисия по финанси реши да изиска от Европейската комисия нотификация, поради подозрения, че законът опонира на европейски наставления. По искане на комисията по европейски въпроси от мината седмица правната дирекция на Народното събрание трябваше да се произнесе дали да се желае нотификация. По думите на председателката на комисията по финанси Менда Стоянова (ГЕРБ) дирекцията е дала отговор, че отговорността за решението е на Министерството на финансите (МФ). В мнение на МФ към плана за закона пък се казвало, че известието е нужна. Стоянова не изясни на каква европейска инструкция опонира плана на Симеонов и препрати към мнението на МФ. Самото мнение би трябвало да е на уеб страницата на Народното събрание, само че към 17 ч. още го нямаше

Предложените от Валери Симеонов и депутатите му промени плануват възбрана и на непряката реклама на
хазартни и лотарийни игри, като се позволява рекламата единствено на комерсиалната марка и проявление на тиражи, само че не и оповестяване на печелившите.

" Това отсрочване не кореспондира с заявената поддръжка от Българска социалистическа партия и ГЕРБ ", сподели Валери Симеонов след съвещанието на комисията. Според него ползите законът му да не бъде признат са 3 милиарда, на колкото той прави оценка (в лева.) оборота в бранша. " За 3 милиарда доста неща могат да се случат и доста позиции да се трансформират ", добави Симеонов.

Според устав на Министерския съвет, законите за които ще се желае нотификация се предават на Европейска комисия 4 месеца авансово. " Колко бързо ще работи европейската комисия не мога да предвидя, тя може да се замота още 4 месеца ", разяснява Симеонов.

" Нямам потребен ход, нямам желание да скачам от последния етаж на партийния дом ", сподели вицепремиерът на въпрос какво ще предприеме след забавянето на закона му.

Другият проектозакон на Валери Симеонов който планува въвеждането на спомагателен налог върху апартхотелите в курортите бе позволен от комисията до разискване в Народното събрание. Симеонов изясни, че се планува налагане на налог 0,5-0,7% от данъчната оценка при парцел в народен курорт и 0.2-0,4% при по-малките курорти. Симонов изясни, че данъкът ще бъде върху жилища, които не се употребяват, като такива, тъй като сега всеобщо се заобикаля заплащането на налога за налог за наем, като той не се заявява. Според сметките на Симеонов по този начин се ощетява хазната с няколкостотин милиона лева на сезон и се прави нелоялна конкуренция на хотелите.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР