Законът за енергетиката и наредбата, която излезе, не дава ясни

...
Законът за енергетиката и наредбата, която излезе, не дава ясни
Коментари Харесай

С колко ще се вдигнат сметките за ток

" Законът за енергетиката и наредбата, която излезе, не дава ясни формули за пресмятане къде ще бъде закован таванът за преходния интервал. При това ситуацията нито един от нас не знае каква ще бъде цената, която ще заплаща. Би трябвало от 1 юли да стартира преходният интервал и да продължи до 1 юли 2025 година.

Министерският съвет би трябвало да дефинира закрепената цена. Ще бъдат обезщетени крайните доставчици, в случай че тя е по-висока - с пари от Фонда за енергийна сигурност ". Това разяснява в студиото на „ Здравей, България ” Атанас Кацарчев, основен икономист на КТ " Подкрепа ", в коментар по тематиката за либерализацията на енергийния пазар.

Според него не се знае по какъв метод ще бъде изчислена цената.
 
По думите на енергийния специалист Мартин Владимиров от 1 юли нищо ужасно няма да се случи със сметките за ток. " Както си приказваме от 15 години, българските държавни управления си заравят главата в пясъка и отхвърлят да либерализират пазара. Това няма да се случи и на 1 юли тази година. Преходният интервал не е либерализация.

Искат отсрочване на скъпия ток за бита

При състояние, че страната административно ще дефинира контролирана цена за семействата, това значи, че нямаме либерализиран пазар. Просто финансовият риск се реалокира от НЕК към разпределителните сдружения, които би трябвало да купуват електрическата енергия за семействата на борсата, а страната ще дефинира цената. Тя ще е ниска, тъй че не провокира обществено напрежение ”, сподели Владимиров.
 
 istock istock
Той посочи, че цената ще бъде заложена на база междинната изкупна цена за произвеждане на ток, нужен за облекчаване потребностите на семействата.

" Трите разпределителни сдружения ще закупуват микс от пазара и страната ще споделя какъв брой коства той. След това ще понижи себестойността на електрическата енергия до някакво контролирано равнище, което евентуално ще е същото като сега. Разликата сред изкупната цена на творби ток и контролираната цена ще се покрива от Фонда за сигурност на електроенергийната система, което е неверно. Моделът, който сега се предлага, е цялостен безпорядък ” добави Владимиров.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР