Законът за държавния език, приет от Върховната Рада на Украйна,

...
Законът за държавния език, приет от Върховната Рада на Украйна,
Коментари Харесай

Силен знак, че Зеленски може бързо да се обърне към Русия

" Законът за държавния език, признат от Върховната Рада на Украйна, е " камшик " и може да има противоположен резултат ". Това съобщи в ефира на телевизионния канал ЗИК представителят на щаба на новоизбрания президент на страната Владимир Зеленски Святослав Юраш, съобщи БГНЕС.
" Този " камшик " може доста да забави, да спре или изцяло да обърне процеса на украинизация на страната ", сподели Юраш. Според него, разпространяването на украинския език би трябвало да бъде " органично ", осведоми РИА Новости.
В края на април Парламентът на Украйна одобри Закон за обезпечаване на действието на украинския език като държавен език, който планува потреблението на украински език в съвсем всички сфери на живота - той би трябвало да стане наложителен за държавните органи и локалните управляващи, всички просветителни институции, лечебни заведения и бранша на услугите. В същото време въвеждането на административна отговорност за нарушение на новия регулаторен акт е отсрочено за три години.
Зеленски по-рано даде обещание, че след формалното му встъпване в служба има намерение деликатно да ревизира закона за езика, с цел да съблюдава правата и ползите на жителите. Според него тази наредба се е трансформирала в " пленник на политическата изразителност ", защото тя бе дебатирана по време на президентската акция.
Официалният представител на съветското външно министерство Мария Захарова означи, че сходни ограничения от страна на управляващите в Киев са в несъгласие с интернационалните правила и ще задълбочат разделянето в страната. Както се показва от Постоянното посланичество на Русия към Организацията за сигурност и съдействие в Европа /ОССЕ/, признатият закон за езика в Украйна опонира на минските съглашения за Донбас и има за цел да ги подкопае.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР