Законът трябва да ни гарантира и да защитава автора, който

...
Законът трябва да ни гарантира и да защитава автора, който
Коментари Харесай

Сценаристи: Искаме законът да гарантира справедливо и съразмерно възнаграждение на авторите

„ Законът би трябвало да ни подсигурява и да пази създателя, който постоянно е в по-слаба позиция, когато договаря с телевизия или с продуцент. Другото, което би трябвало да подсигурява, е заслужено и пропорционално заплащане на създателите. “

Това сподели за Euronews Bulgaria Александър Чобанов от Асоциация на филмовите, телевизионни и радио сценаристи във връзка митинга им с искане за групови трудови контракти и заслужено заплащане.

„ Справедливо “ е по отношение на труда, който си направил. Но „ пропорционално “ значи в случай че приходът на една телевизия пораства, с помощта на наличие, което ти си основал, то би трябвало и твоят доход в някакъв миг да нарасне. Сега не е по този начин “, разясни той.

Реално ние работим с частните малките екрани – с изключение на Национален кино център и Българска национална телевизия, където е на конкурсен принцип. Ние сме много създатели и не може всеки да бъде финансиран от двете национални институции. Парите ни са от частните малките екрани и от нашия труд.

Много са аспектите, които са прегледани - и от „ Филмаутор “, като съдружие, което се бори с измененията в Закона за авторското право. Не знам за какво в XXI век би трябвало да се приказва за обективни хонорари, за отбрана на авторското право – нещо, което би трябвало да е уредено.

Освен националната телевизия, нито една частна телевизия не изплаща отчисления за повторения на наличие, което е основано от който и да е създател.

Проблемите на сценаристите тук и в Холивуд си наподобяват доста, само че мащабите не си наподобяват. Това, което там се случва, няма по какъв начин да не дава отражение в целия свят.

Цялото изявление вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР