Законът позволява при откриване на неточност в подадената вече данъчна

...
Законът позволява при откриване на неточност в подадената вече данъчна
Коментари Харесай

Ето кога е крайният срок за подаване на коригиращи данъчни деклар...

Законът разрешава при разкриване на неправилност в подадената към този момент данъчна декларация за приходите от миналата година, до 30 септември еднократно да се подаде коригираща декларация.

 

Тази опция е годна както за физическите лица, които трябваше да заявяват приходите си до края на април, по този начин и за лицата, извършващи стопанска активност като търговци по смисъла на Търговския закон, в това число едноличните търговци, както и аграрни стопани. За тях срокът за подаване на нужните документи пред Национална агенция за приходите изтече в края на юни.

 

От уеб страницата на приходната организация е видно, че при подаването на такава коригираща декларация не може да употребява отстъпка от 5 на 100 от налога за довнасяне, защото няма да е изпълнено условието декларацията да е подадена в периода за прилагане на отстъпката. Ако е изчислена отстъпка от 5 на 100 в в началото подадената декларация, при осъществяването на промяна отстъпката се губи.

Възможността за осъществяване на еднократна промяна в дължимия по декларацията налог не удължава периода за внасяне на налога, напомнят още от Национална агенция за приходите. Ако в следствие от корекцията се откри по-голям размер на дължимия налог, сумата, която не е импортирана в законово открития период, се дължи с рента.

Приходната организация може да се свърже с поданик, в случай че откри грешки във към този момент подадената му декларация. Тогава срокът за промяна е 14-дневен от деня, в който е получено известието от Национална агенция за приходите. Подаването на коригираща декларация по покана на приходната организация, не лишава правото да на още една коригираща декларация (по лично желание) до 30 септември.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР