Законът на Мур е неписано правило, по което производителите на

...
Законът на Мур е неписано правило, по което производителите на
Коментари Харесай

Законът на Мур вече не важи, смята Nvidia

Законът на Мур е неписано предписание, по което производителите на процесори от десетилетия се водят. И от много време има разногласия до каква степен спазването му е реалистично в дълготраен проект. А в този момент измежду съперниците му се подрежда и много огромно име - Nvidia.

Според изпълнителния шеф на Nvidia Дженсън Хуанг, Законът на Мур е завършил, оповестява CNBC. Правилото гласи, че на всеки две години мощността на процесорите се удвоява, както и броят на транзисторите в тях.

То е измислено през 60-те години на 20-ти век от създателя на Intel Гордън Мур. Тогава той го изрича по-скоро като прогноза, съблюдавайки темпото на развиване на промишлеността.

Intel обаче го приема като предизвикателство и в следствие като Закон, на който основава цялата си активност. С годините става все по-трудно той да бъде изпълняван, защото се доближават чисто физически ограничавания - площта на чиповете, както и опцията за смаляване на размера на транзисторите. Това води и до някои забавни нововъведения като създаване на 3D структури, върху които да се слагат още пластове с транзистори.

И въпреки всичко, съгласно някои компании, няма по какъв начин процесът да продължава постоянно. Nvidia, която в този момент има три пъти по-голяма стойност от Intel, става измежду съперниците на концепцията. Според Хуанг " методът за потребление груба мощ и напредъкът от Закона на Мур в огромна степен е извървял своя път ".

Той счита, че към този момент е време за нов метод. " Занапред, опциите за потребление на Закона на Мур са завършили. Ако желаете да вършиме компютри в огромен мащаб и мощ по финансово сполучлив метод, мисля, че пътят напред са ускорените компютърни калкулации ", добавя той.

Хуанг разказва концепцията посредством основаване на характерен хардуер за съответни цели. Например изкуствен интелект може да се обработва от съответен процесор, който е създаден тъкмо за тази цел. Друг чип пък ще обработва по-традиционната информация и така нататък По този метод ще се понижи и зависимостта от единствено един производител, а разнообразни компании ще могат да се специализират и оферират съответни решения.

Очаквано, Intel не счита по този начин. Изпълнителният шеф на компанията Пат Гелсингър съобщи, че Законът на Мур продължава да е вероятен и компанията го следва. Той признава, че става все по-трудно, само че не и невероятно.

Все още не е доближат физическият лимит на размерите на транзисторите. А в композиция новите техниги за литография, Intel вижда огромен капацитет още години напред. " Днешната ни цел е към 100 милиарда транзистора в един пакет. В края на десетилетието целим да достигнем 1 трилион транзистори в пакет. Вървим по график ", споделя Гел

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР