Законът изисква при влизане в еврозоната превалутирането на всички депозити

...
Законът изисква при влизане в еврозоната превалутирането на всички депозити
Коментари Харесай

Финансистът и икономист д-р Войнов каза какво трябва да направим със спестяванията си преди влизането на еврото

Законът изисква при влизане в еврозоната превалутирането на всички депозити в банките да стане автоматизирано по курса, който е закрепен към сегашния миг – 1,95583. Това сподели финансистът и икономист доктор Юлиан Войнов в предаването " Денят на фокус " на Радио " Фокус " .

Той напомни, че неотдавна гуверньорът на Българската национална банка Димитър Радев е декларирал готовността на банковата система за процеса по превалутиране.

За да бъдат сигурни хората, че ще запазят средствата си без никакви загуби, финансистът предложи те да бъдат подадени в банка, а превалутирането ще стане автоматизирано. " Ако се подхващат ходове за изтегляне на парите от банките заради някакви опасения, това сигурно ще докара до загуба на средства, минимум тъй като хората би трябвало да платят разликата във валутните курсове и комисионните на обмен бюрата ", разясни Войнов.

Той съобщи, че е скептично надъхан към развиването на имотния пазар в България. Основната причина за продължаващия растеж в цените на парцелите е банковото кредитиране. " Ако погледнем какво се случва с лихвените проценти по целия сват, в това число в еврозоната – там от много време към този момент Европейската централна банка стяга паричната политика, което докара до повишение на лихвените проценти. Тъй като банковите лихвени проценти са свързани с лихвения % на ЕЦБ, всички лихви в целия Европейски съюз се покачиха. В България също стартира един подобен развой: при бизнес заемите – от порядъка на 4-6%, при потребителските – 8%. Най-голямата изненада за анализаторите е, че в действителност лихвите по ипотечните заеми понижават, което е в безспорен контрастност с всичко, което се случва в Европа и в света. Благодарение на тези ниски лихвени проценти има едно съществено търсене на ипотечни заеми и виждаме много съществени темпове на покачване на цените, което не е добре по принцип, тъй като при една турбуленция от рода на тази, която изпитахме 2008-2009 година, този балон сигурно ще се спука ", изясни икономистът.

Приемането на еврото ще принуди банките да уеднаквят своята кредитна активност с главния лихвен % на ЕЦБ. " И в случай че не забележим някакво понижение на този лихвен % на ЕЦБ, би следвало лихвите по ипотечните заеми да се покачат най-малко до този предел от 4%, който е базовият лихвен % на ЕЦБ ", изясни Войнов.

Делът на сивия бранш в България ни отрежда първо място в Европейския съюз с повече от 30%, означи Юлиан Войнов. Сериозна част от тези средства са насочвани към имотния пазар. " По този метод притежателите са се пробвали да узаконят тези средства от сивия бранш. Приемането на еврото в действителност може да докара не до покачване на цените на парцелите, а до задържане или до възможен спад, защото притежателите могат да стартират да ги продават и да се освобождават от тях. Това може да докара до някакъв прелом на имотния пазар ", предвижда финансистът.

Поради тази причина съгласно него сега не е удачно да се влага в недвижими парцели. " Бих посъветвал хората, които имат заделени средства, да ги насочват към финансовия пазар. Капиталовият пазар в Западна Европа и в Съединени американски щати е извънредно удобен в това отношение. Според мен най-хубавото средство е в държавни скъпи бумаги в Европа и в Съединени американски щати, защото облагата от тях е обезпечена при последващо понижение на лихвените проценти на ЕЦБ, което се чака да се случи напълно скоро ", разясни Юлиан Войнов.

През юни се чака да излезе конвергентният отчет за готовността на страната ни за влизане в еврозоната. Според икономиста България няма да успее да покрие критерия за еврозоната, което значи, че 1 януари 2025 година не е реалистична дата за приемането на България. " Има възможност обаче този аршин да бъде затрупан по-късно през годината, което значи, че в случай че България изиска ексклузивен конвергентен отчет, който не е казус, има шансове да влезе или в средата на 2025 година, или най-късно на 1 януари 2026 година Средата на 2025 година по принцип е допустимо да се влезе, само че евентуално ще има политически обструкции ", разясни той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР