Закон, задължаващ украинските национални печатни медии да излизат на официалния

...
Закон, задължаващ украинските национални печатни медии да излизат на официалния
Коментари Харесай

Нов закон: Всички печатни медии в Украйна да излизат на официалния държавен език

Закон, задължаващ украинските национални печатни медии да излизат на формалния държавен език, влезе в действие от през днешния ден като опит да се изтласка на назад във времето използването на съветския, съобщи ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

Според закона всички национални вестници и списания би трябвало да бъдат издавани на украински. Публикациите на съветски не са неразрешени, само че според нормативния акт ще би трябвало да бъде издавана и същата като размер и тираж паралелна версия на украински. За издателите обаче двойната версия е недоходоносен вид.

Последното национално рускоезично издание " Вести " мина на украински на 10 януари.

Преминаването на изданията на украински е разследване от противоречив закон за езика от 2019 година, прокаран малко откакто някогашният президент Петро Порошенко загуби властта на изборите.

Порошенко подписа закона тъкмо преди сегашният държавен глава Володимир Зеленски да встъпи в служба, и от този момент тече временен интервал за използването му. Целта на закона е да се ограничи въздействието на съветския в публичния живот, отбелязва ДПА.

От средата на май новинарските уеб сайтове, регистрирани в Украйна, би трябвало да оферират най-малко аналогична версия на публикациите си на украински и тя да се отваря първа на потребителите.

От юли 2024 година условието за украинския език ще стартира да важи и за районните медии. В радиото и малкия екран по този начин или другояче от години има строги квоти за украински език.

Пазарът на печатните медии в Украйна от дълго време се свива. Авторитетни седмичници и всекидневници като " Дзеркало тижня " ( " Огледало на седмицата " ) и " Сегодня " ( " Днес " ) стопираха изцяло хартиените си издания и в този момент са единствено онлайн.

Политиката на Киев в региона на езика е подложена на критика в прилежаща Русия.

Комисията по въпросите на Общността на самостоятелните страни (ОНД), евразийската интеграция и връзките със сънародниците на съветската Държавна дума съобщи, че законите в Украйна против съветския език няма да сработят и съставляват ограничение на права, съобщи ТАСС. Комисията дефинира закона като русофобски и означи, че новите ограничения са въведени по образеца на балтийските страни.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР