Заключването е неправомерно, защото става въпрос за църква - там

...
Заключването е неправомерно, защото става въпрос за църква - там
Коментари Харесай

Адвокат Пламен Борисов: Заключването на Руската църква противоречи на каноничното право

„ Заключването е непозволено, тъй като става въпрос за черква - там се правят църковни ритуали, не би трябвало да има някой, който може да ни спре. Някой да постави катанец, е непозволено деяние от позиция на каноничното право . “

Това обясни юрист Пламен Борисов във връзка с проблема с Руската черква в София.

 

През 1882 година общинският съвет подарява на Руската империя терен, върху който да си построят черква или посолство. По-нататък по какъв начин е издигната - не е ясно, най-малко към този момент.

Посоката на публичния спор върви в неверна посока. Политизирането щеше да завърши, в случай че едни свещеници са направили нещо неправилно и са експулсирани. Проблемът пристигна от това, че църквата беше заключена с катанец.

Руският дипломат сподели: това нещо е мое - ще вършиме, каквото кажа .

Трябва да се изследва по какъв начин тези спирания на връзките с Русия са се отразили във връзка с собствеността .

Най-вероятно БПЦ стопанисва храма, може да е на разменни начала с Руската черква.

И в Москва има български храм, който е съветски, не е български. По този метод се служи от съветски свещеници, това, което не е обикновено е да се заключва църквата.

Дарението е направено на съветското посолство 1882 година - само че посолството дали е юридическо лице ? Посолството не може да е притежател, притежател може да е непознатата страна. От друга страна непознати страни могат да имат благосъстоятелност единствено посредством интернационален контракт, подобен няма.

Има едно краткотрайно държавно управление на Керенски, по-късно съветското държавно управление отхвърли да върне заем от него, тъй като това е нова страна.

Българската страна може да предяви искане за благосъстоятелност.

Става въпрос за комплицирани дипломатически връзки сред две страни, някъде там се вклини и този проблем, което не би трябвало да бъде по този начин.

 

Цялото изявление, дружно с мнението на журналиста Горан Благоев по проблема, вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР