Заключенията на съдебните медици от аутопсии и прегледи на живи

...
Заключенията на съдебните медици от аутопсии и прегледи на живи
Коментари Харесай

Проект: При тежко престъпление аутопсията ще се снима на видео

Заключенията на правосъдните медици от аутопсии и прегледи на живи жертви на принуждение би трябвало да бъдат написани в детайли и ясно, тъй че да са разбираеми и за човек, който няма здравно обучение.

Това планува планът на стандарт по “Съдебна медицина и деонтология ”, оповестен за публично разискване от Министерството на здравеопазването. В момента стандарт за тази здравна компетентност няма, а това съгласно адвокати дава необятна опция за пояснение на съдебно-медицинските експертизи.

За потребността от бързо приемане на стандарт за активността на правосъдните медици се заприказва след случая на принуждение в Стара Загора, при който 21 нарязвания, нанесени на 18-годишната Дебора, бяха избрани като лека телесна щета. За последно правила за работата на правосъдните медици са разписвани през 1984 година, настояват медици.

Новият стандарт, показан от екипа на здравния министър Христо Хинков, разказва в детайли условията към отделенията по правосъдна медицина, както и към експертите, които работят в тях - лекари, специализанти, химически и биологически специалисти, санитари и прочие

Подробно са написани и стъпките при аутопсия и надлежно при освидетелстване на жив пациент. Изрично е посочено, че при изнасилвания експертизата може да бъде осъществена единствено от правосъден доктор.

При осъществяване на аутопсии всеки стадий от работата на лекаря би трябвало да бъде документиран посредством фотоси. А медикът в детайли да опише документално работата си и изключително увреждания на органи, които са нанесени при осъществяване на експертизата. При изключително тежки закононарушения аутопсията би трябвало да бъде снимана на видео. Тези правила важат и за работата на правосъдните медици при първичен оглед на място на престъпление.

Съдебните медици са длъжни да осведомят прокуратурата и съда дали са им нужни спомагателни проучвания, с цел да се произнесат, и да желаят такива да бъдат назначени.

При работа с живи хора, на които би трябвало да се направи съдебно-медицинска експертиза, пък е нужно да участва чиновник на органите на реда, който да е от същия пол като потърпевшия. Освен това лекарят би трябвало да заобикаля изключително мъчителни проучвания, в случай че потърпевшият категорично не се съгласи на тях.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР