Заключенията на доклада на Съвета на Европа за българските психиатрии

...
Заключенията на доклада на Съвета на Европа за българските психиатрии
Коментари Харесай

Цветеслава Гълъбова: Уволнила съм 60 санитари за тормоз към психично болни

Заключенията на отчета на Съвета на Европа за българските психиатрии са стряскащи и би трябвало всички да се стреснем като общество, сподели доктор Цветеслава Гълъбова, шеф на Държавната психиатрична болница "Св. Иван Рилски " в телевизионно изявление.

„ Аз съм била 11 година шеф на поделение за мъже с остри психози, от 11 година съм шеф. За 22 година съм уволнила над 60 души, най-вече санитари, за неприятно отношение.

Пациентите са се оплаквали от малтретиране. Кражба на цигари, на пари – такива грозни неща, които са неприемливи по отношение на който и да било, изключително към хора, които са в по-слаба позиция “, сподели още тя. Тя постоянно предупреждавала личния състав, че има вяра на пациентите.

Преди ден излезе отчет на Комитета за битка с изтезанията на Съвета на Европа след инспекция в български психиатрични лечебни заведения и домове за обществени грижи през август.

Експертите установяваха неприятно отношение, дефицит на личен състав и недоволства от психологично заболели пациенти, че са бити и връзвани.

И преди отчетите не бяха по никакъв начин розови. Де факто са се трансформирали единствено болничните условия. Дограми и плочки не лекуват, лекуват хората, изясни още доктор Гълъбова.

Тя се оплака от дефицита на личен състав, като посочи, че в ръководената от нея болница болните не се бият, само че се употребява така наречен „ фиксация “.

„ При нас постъпват пациенти с доста тежки психомоторни възбуди и в това положение те биха могли да са рискови или за себе си, или за другите пациенти. Фиксирането обаче е с колан.

Проблемът опира до неналичието на личен състав. Фиксирането се прави от 5 индивида – по един за всеки крак и един за главата. В нито едно от нашите отделения, и при сътрудниците знам, че е същото, няма по едно и също време 5 индивида на работа като личен състав ", сподели още тя.

12-те държавни психиатрични лечебни заведения не са търговски сдружения, нямат връзки към НЗОК. Психиатрията няма клинични пътеки, изясни доктор Гълъбова.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР