Закътана в близост до страничен път в предградията на Пекин,

...
Закътана в близост до страничен път в предградията на Пекин,
Коментари Харесай

Китай: Петролните компании се адаптират трудно към бъдещето на електромобилите

Закътана наоколо до непряк път в предградията на Пекин , станцията за зареждане на акумулатори Xiaowuji , открита от компанията Sinopec , отваря нов раздел в историята си през декември 2023 година, предлагайки взор към бъдещето на Китай, написа „ Reuters “. Разполагаща със 70 точки за бързо зареждане на електрически автомобили, машини за кафе и масажни столове, станцията е една от хилядите, изграждани от държавния петролен колос в цялата страна, която се стреми да се приспособява към новия способ на шофиране.

Очаква се продажбите на електрически транспортни средства на най-големия авто пазар в света да съставляват 40% от 23-те милиона продадени автомобила през тази година. Прогнозите са, че търсенето на бензин в Китай ще доближи своя връх до 2025 година и може да намалее на половина до 2045 година, което прави стратегическата смяна наложителна за най-големите рафинерии и търговци на нефт в страната – Sinopec и PetroChina . Държавните петролни компании ръководят общо към 50% от над 100 000 бензиностанции в Китай, а продажбите на горива съставляват съвсем половината от приходите им.

„ Националните петролни компании виждат каква е обстановката и по тази причина работят за адаптиране на своите бензиностанции към стопанска система с по-ниски въглеродни излъчвания, “, твърди Ерика Даунс , откривател в Центъра за световна енергийна политика към Колумбийския университет.

Други международни енергийни компании като Shell и TotalEnergies също се стремят да употребяват научените досега уроци от по -малките пазари , които търгуват интензивно с електрически автомобили преди тях, какъвто е казусът с Норвегия, и да ги приложат в доста по-голям мащаб в Китай. Въпреки това, секторът на електрически транспортни средства в Китай се характеризира с фрагментация на пазара, свръхкапацитет , ниско равнище на потребление и загуби , което съставлява предизвикателство за петролните компании, които се пробват да приспособяват своите бизнес модели към него.

Наскоро, в един работен следобяд 54 от 70-те точки за зареждане на станцията Xiaowuji не са работели. Повечето от клиентите са били таксиметрови водачи, един от които признава, че зареждането там е по-бързо, въпреки и малко по-скъпо, в сравнение с у дома.

Компанията Sinopec , която в края на 2023 година ще разполага с 21 000 точки за зареждане, разгласи, че е заделила тази година 18,4 милиарда юана (2,55 милиарда долара) за своя дистрибуторски сегмент за създаване на интегрирана мрежа от енергийни станции, което е със 17,2% повече от предходната година. Гигантът възнамерява да построи 5 000 станции за зареждане до 2025 година

PetroChina , която ръководи 28 000 точки за зареждане посредством неотдавна добитото дъщерно сдружение Potevio New Energy , разгласи проектите си да усили финансовите разноски за маркетинг и дистрибуция с 49,8% до 7 милиарда юана през 2024 година, като се концентрира върху сложни станции, предоставящи нефт, газ, водород и електрическо зареждане. Компанията възнамерява да построи още 1000 станции за промяна на акумулатори на електрически транспортни средства през тази година.

Всяка от тях има пазарен дял от почти 1% от 2,73 млн. публични зарядни точки в Китай. И двете компании не пожелаха да отговорят на молбата за коментар.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР